Lengyelországban belpolitikai csatározás áldozatává válhatnak a várandós anyukák egy új, teljes abortusztilalmat előíró törvényjavaslat miatt, amelyet a püspöki kar nyomására a „Ne ölj” parancsolat jegyében akarnak elfogadtatni a lengyel parlamenttel.

 

Az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény értelmében az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el.

 

Az új törvényjavaslat értelmében semmilyen körülmények nem vetethető el a magzat, az ennek ellenére végrehajtott abortusz esetén az anyát és az orvost egyaránt felelősségre vonnák. A püspöki kar emellett azt kéri a lengyel honatyáktól, hogy programok révén nyújtsanak konkrét segítséget a fogyatékos, illetve a nemi erőszak következtében megszületett gyermekek szüleinek.

 

 hirdetes_810x300  

Az érem két oldala

 

A törvényszigorítást egy nagy felháborodást keltő eset ihlette, mikor az egyik varsói kórházban a Down-szindrómára valló orvosi dokumentáció alapján abortuszt végeztek egy, a terhesség 24. hetében járó asszonynál, és az ennek ellenére élve született babát minden orvosi segítség nélkül egy órán keresztül haldokolni hagyták.

 

Épp ezért a törvény ellenzői is elsősorban az anyák életének védelmére helyezik, nem értenek egyet ugyanis azzal, hogy akár az anya élete is veszélybe kerülhet, csak a gyermek maradjon életben.

 

A lengyel honatyák óvatosan kezelik a helyzetet, Beata Szydlo kormányfő saját bevallása szerint például támogatná a javaslatot, de nem rendelne el ez ügyben szavazási pártfegyelmet.

 

Vasárnap a javaslat ellen több ezres tüntetések zajlottak Varsóban és több lengyel városban, amelyeket a kormány ellen rendszeresen tiltakozásokat szervező Razem rendezte meg.

 

Semmi sem biztos még

 

A javaslat ugyan már ki van dolgozva, de a parlament elé még nem terjesztették be, ehhez előbb az életvédő szervezeteknek 100 ezer aláírást kell gyűjteniük.

 

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: nol.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!