A Magas-Tátra és környéke Szlovákia elsőszámú turisztikai célponja, amely télen népszerű síközpontként működik,  nyáron és ősszel pedig a túrázni vágyókat fogadja.

 

Visszatértek a németek és magyarok

 

Tavaly több mint 434 ezer látogató kereste fel a Magas-Tátra vidékeit, a látogatók több mint 66%-a szlovákiai volt. Meglepetésként szolgált, hogy újra visszatértek a német és magyar turisták.

 

 hirdetes_810x300  

„A statisztikák szerint a régió már 2011-ben kilábalt a 2009-es gazdasági válságból, ami leginkább a szlovák turisták számának növekedésében mutatkozott meg. A vendégek körülbelül 62%-át már akkor is hazaiak alkották” – mondta Lenka Maťašovská, a Magas-Tátra Regionális Idegenforgalmi Szervezet vezetője.

 

A számok alapján a magas-tátrai turizmus alapját a belföldi látogatók alkotják. A szlovákok után következnek a csehek, lengyelek, németek és a magyarok. Ezen kívül sok ukrán, koreai, osztrák, litván, és angol turista is érkezik a térségbe.

 

A Magas-Tátra 10 legszebb helye:

 

1. Árva vára

 

Arva vara
Árva vára. Kép: pigy.sk

 

A Thurzók reneszánsz sasfészke, és Felvidék legmerészebb építésű vára. A Thurzók idejében, a XVI. század második felében kiépült alsó vár, mely urainak adott otthont, ma kerektornyában a levéltárt őrzi, melynek értékes része Thurzó György nádor és fia családi dokumentációja. A vár belső termei, tornyai, és bástyái látogathatóak.
2. Aquapark Tatralandia

 

Tatralandia
Tatralandia. Kép: mojliptov.sk

 

3. Zuberec (Bölényfalu), Árvai Falumúzeum.

 

Itt található az európai népi építészet egyik legszebb szabadtéri múzeumának tartott skanzen. A gyorsfolyású Hideg-patak partján felépített falumúzeum a jellegzetes piactérrel és kovácsműhelyével, tucatnyi tájházával és gazdag programkínálattal felejthetetlen múltidézést tesz lehetővé.

 

zuberec
Zuberec. Kép: muzeum.zuberec.sk

4. Poprád, AquaCity

 

poprad_aquapark
Poprád, aquapark. Kép: slowacja.hej.pl

5. Vlkolínec (Farkasd)

 

A Világörökség részét képező, máig is lakott falu tulajdonképpen egy eleven skanzen, az élő hagyomány bemutatását kínálja az ide látogatóknak. Házai lakottak, hagyományai foglalkozásokon elevenednek meg, közelebb hozva a régmúlt idők szokásait és életmódját.

 

vlkolinec
Vlkolínec. Kép: slovakia.com

 

6. Gino Paradise, Bešeňová, Thermal Park élményfürdő

 

Besenova
Gino Paradise Bešeňová. Kép: zlavomat.sk

 

7. Liptói Falumúzeum, Pribylina

 

Meseszép környezetben, a Liptói-havasok lábánál idézi fel a liptói kisvárosok és falvak rég letűnt világát. A többségében a Liptói-víztározó létrehozásakor elárasztott falvak legértékesebb építészeti emlékeiből létrehozott skanzen Szlovákia legújabb szabadtéri néprajzi múzeuma, 1991-ben nyitotta meg kapuit.

 

pribylina-D09%204814
Liptói Falumúzeum – Probilina. Kép: slovakia.travel

 

8. Tvrdošín (Turdossin), fatemplom:

 

A turdossini (Tvrdošín) római katolikus Mindenszentek fatemploma az egykori Árva vármegye legértékesebb, legszebb szakrális műemléke. A lengyel határra vezető út mentén álló fatemplomot gyönyörűen felújították, és 2008-ban hét másik szlovákiai fatemplommal egyetemben az UNESCO Világörökség részévé választották.

 

fatemplom
Tvrdošín (Turdossin), fatemplom. Kép: tik.dolnykubin.sk

9. Szepesszombat, Szent György-templom:

 

A történelmi szepességi városok egyike, jelenleg Poprád északkeleti településrésze, mely nevét a szombati vásárnapokról kapta. Kéthajós XIII. századi gótikus templomának öt szépséges oltára a híres Lőcsei Pál mester műhelyéből került ki. A gyönyörűen rendben tartott városrész kedvelt úti célja az ide látogatóknak.

 

szepesszombat
Szepesszombat. Kép: wikipedia

10. Mateóc, Szent István király-templom

 

csm_8_60f1626113
Szepesszombat, Szent György-templom (Kép: Slovakiatravel).

 

SME/kirandulastippek.hu

 

Nyitókép: Tatry.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!