Csődbe mehet a tunéziai turizmus – köszönhetően a terrortámadásnak, melynek köszönhetően hanyatt-homlok menekülnek az észak-afrikai országból a turisták. A turizmus szenvedte el a legnagyobb károkat a közel-keleti konfliktusok kitörése óta. Van még egyáltalán biztonságos turisztikai célpont a világon?

 

Mehres Saadi egy helyi hotel igazgatója,bmelyet gyakran látogatnak szlovákiai turisták is. Tavaly nem messze a hoteltől egy merénylet során 39 ember halt meg. „Sohasem gondoltam volna, hogy ilyesmi  a szállodám közelében előfordulhat”- mondta Saadi. „Pontosan emlékszem, 2015. június 26-án történt. 530 vendégünk volt éppen, ebédhez készülődtünk, mindenki a parton pihent. Egyszer csak jött egy felfegyverzett férfi, és elkezdett lövöldözni”.

 

A következmények katasztrofálisak voltak a hotelre nézve. A csúcsszezonban a szállodai ágyak alig13 százaléka volt kihasználva. Mivel egy ötcsillagos hotel költségei óriásiak, a veszteség pedig hatalams volt, inkább bezártak.

 

 hirdetes_810x300  

Biztonságos a hely terrtámadás után?

 

A szlovák külügyminisztérium által összeállított lista szerint öt olyan ország van, ahol ugyan terrorcselekmény történt, de még biztonságosnak mondható. Ezek közé tartozik Tunézia, de rajta van Egyiptom, Belgium, Franciaország és Nagy-Britannia is.

 

tunezia
Kép: femcafe.hu

 

A nem biztonságos országok a következők: Afganisztán, Libanon, Pakisztán, Szomália és Dél-Szudán.

 

És vannak  országok, amelyeket nem ajánlanak uticélként. Ezek: Líbia (Az Iszlám Állam és a politikai káosz miatt), Szíria (az Iszlám Állam és a polgárháború miatt), Jemen (a polgárháború és a szaúdi légicsapások miatt) és Irak (az Iszlám Állam miatt).

 

Több szálloda is bezárt

 

Saadi története csupán egy a sok közül, Tunéziában sorra zárják be a hotelokat mások is. A terroristák célja, hogy a félelmet használják fel fegyverként, tökéletesen bevált.

 

„Vegyük például Párizst. Milyen gyorsan kapták el az elkövetőket? Néhány nap alatt. A terroristát, aki nálunk a parton lövöldözött, egy órán belül lelőtték. De mondja bárki is, hogy ne utazzon Franciaországba? Nem. – mérgelődik a volt szállodaigazgató, hozzátéve, hogy Franciaország és Tunézia partjait ugyanaz a tenger nyaldossa, ráadásul nincsenek túl messze sem egymástól.

 

tunezia2
Kép: propeller.hu

 

A szlovák külügy nem adott ki biztonsági figyelmeztetést Franciaországra vonatkozóan, Észak-Afrikára azonban érvényes a „nem ajánlott” és „nem biztonságos” kategória.

 

„Egyiptom és Tunézia mindig is a szlovákiai üdülők egyik közkedvelt uticélja volt, és továbbra is látogatják ezeket az országokat. De szem előtt kell tartani, hogy turisták elleni támadások voltak, ezért tavaly növeltük a térség ajánlásának biztonsági fokozatát.” – mondta Peter Stano külügyi szóvivő.

 

A helyiek, akik elsősorban a vendéglátásból élnek, most az orosz turistákat próbálják megszólítani. „Ki kell tartanunk, és harcolnunk kell. Tunézia nem pusztul el, a turizmus nem adja fel, fennmarad. Ha befejeznénk a vendéglátást, azzal jeleznénk a terroristáknak, hogy győztek.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: thesun.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!