Elindult a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról. A négynapos útra induló ezer zarándokot Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős államtitkára búcsúztatta, és a zarándoklat lelki vezetője, Bíró László tábori püspök áldotta meg.

 

 

 

A vonatot Püspökladányig a Szent Márton-év tiszteletére felmatricázott Szent Márton-mozdony húzza.
 

 

 hirdetes_810x300  

A zarándokokat útjuk során Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson ünnepség keretében fogadják. A szervezők tájékoztatása szerint az előző évek tapasztalatai alapján várhatóan mindenhol nagyszámú erdélyi magyar fogadja majd őket.
 

Bíró László tábori püspök, a zarándoklat lelki vezetője megáldja a csíksomlyói búcsúba induló Boldogasszony zarándokvonatot búcsúztatásán. Balról Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős államtitkára (b4) és Görbe László piarista szerzetes (b3) a budapesti Nyugati pályaudvaron 2016. május 12-én. A négynapos útra induló, ezer zarándokot szállító vonatot Püspökladányig a Szent Márton-év tiszteletére felmatricázott Szent Márton-mozdony húzza, majd Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson ünnepség keretében fogadják a zarándokvonat utasait., Forrás: MTI
Bíró László tábori püspök, a zarándoklat lelki vezetője megáldja a csíksomlyói búcsúba induló Boldogasszony zarándokvonatot búcsúztatásán.  Forrás: MTI

 

 

A zarándokok pénteken Gyimesbükkre az ezeréves határhoz mennek, harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt. Nagyváradon Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a dévai Szent Ferenc alapítvány vezetője is csatlakozik a zarándokokhoz. A programot a negyedik nap Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja.
 

 

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

 

 

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idei csíksomlyói búcsú előkészületeiben tizenöt muzulmán vallású, 19 és 22 év közti fiatal  is segítette a szervezőket.

 

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!