Ma már Törökország felett repült „Báró”, a fehér gólya, mely Izraelből indult haza Magyarországra.

 

„Báró” az legkorábban hazaérkező gólya, évről évre ő tér vissza először Magyarországra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sokáig nem tudta mire vélni a gólya szokatlan viselkedését, mivel „Báró” fajtársai többnyire csak március végén, április elején jelennek meg a fészeknél, míg ő már február végén megérkezik.

 

A rejtély akkor oldódott meg, miután sikerült jeladóval ellátni a gólyát. 2016 őszén kiderült, hogy „Báró” nem a magyar állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csak Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul a hideg elől.

 

 hirdetes_810x300  
„Báró”, a jeladós fehér gólya helyezte 2017. január 17-én, Forrás: jeladosmadarak.mme.hu

 

Ezzel a rövidítéssel sok ezer kilométert spórol, viszont nagyobb kockázatot is vállal. Viselkedése az MME szerint azért is érdekes, mert az interneten elérhető nyomkövető oldal információi szerint a legtávolabb telelő két magyar fehér gólya eközben még mindig körülbelül 6 ezer kilométerrel délebbre, Mozambik és a Dél-Afrikai Köztársaság szavannáin telel.

 

„Báró” számára komoly kihívást jelent az idei korai indulás, hiszen az Anatóliai-fennsíkon az itthoni viszonyokat idéző hideggel és faggyal kellett szembesülnie. Az MME szerint ennek ellenére jól halad és a hétvégén már el is érheti Európát.

 

„Báró” érkezésének pillanatát akár mi is elcsíphetjük, ugyanis az őrhalmi iskolánál található fészkét éjjel-nappal webkamera figyeli.

 

 

mme.hu, Körkép.sk

Nyitókép: nepszava.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!