Nagyszabású felmérés készült a közép-európai országok lakosságán kül- és belpolitikai nézeteiről. A lakosság többsége úgy véli, hogy Szlovákia legnagyobb problémájának a korrupció, a szegénység, valamint a munkanélküliség tekinthető. Európai szinten az emberek úgy vélekedünk, hogy a kontinens legnagyobb gondja a terrorizmus és a migráció, a migrációs ellenőrzéseket viszont csak a lakosság 2 százaléka tartja az ország problémájának is.

 

Az IPSOS ügynökség a visegrádi országokban készített felmérést a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) részére. A tanulmány főleg a lakosok NATO-hoz és Oroszországhoz fűződő nézeteit, médiafogyasztási szokásait és értékeit kutatta, országonként 1000 fős mintavételi kerettel dolgoztak, akikkel közel 20 perces interjút készítettek.

 

Pesszimisták vagyunk

 

 hirdetes_810x300  

A felmérésből kiderült, hogy a Szlovákiában megkérdezettek a legpesszimistábbak a V4-ek közül. A válaszadók 59 százaléka szerint rossz irányba tart az ország, 40 százalékuk tartja helyesnek a jelenlegi utat. Miközben az ország legnagyobb problémája a megkérdezettek szerint a korrupció, szociális egyenlőtlenségek és a munkanélküliség, addig a legnagyobb európai problémának a terrorizmus és a migráció minősült.

 

 

Megoszló válaszok érkeztek arra a kérdésre, hogy az országnak jelenleg változásra, vagy stabilitásra van szüksége. Hasonlóan megosztó válaszok érkeztek arra a kérdésre is, hogy vajon Oroszország a keresztény értékek védelmezője-e.

 

 

A szlovákiai lakosok leginkább politikai és közösségi hírek iránt érdeklődnek, leginkább a rádióban és televízióban,  ritkábban az interneten, legkevésbé pedig az újságokban. Egyre népszerűbbek a közösségi médiumok, a megkérdezettek 40 százaléka használja az említett csatornákat forrásként, további 32 százalék pedig 1-2 alkalommal hetente.

 

 

 

 

Az eredményekből az is kiderül, hogy egyre népszerűbbek az úgynevezett alternatív médiumok, ahol gyakran terjesztenek álhíreket vagy konspirációs elméleteket. A lakosság nagy része akkor is olvasná ezeket az oldalakat, ha kiderülne, hogy a Kreml támogatja őket.

 

 

NATO és Oroszország

 

Szlovákia egy olyan ország, ahol sokan Oroszországra mint a keresztény értékek hordozójára tekintenek és örülnének egy biztonsági együttműködésnek. Szintén sokan vannak azok is, akik ugyan nem hisznek Putyinnak, de úgy látják, hogy jobb, ha nem kerülünk konfliktusba az oroszokkal.

 

 

 

A visegrádi országok közül a lengyelek (52 százalék) tekintenek legpozitívabban a NATO-ra, mindössze 35 százalékuk tartja elöregedettnek. A katonai szövetséget pozitívabban értékelők többségben vannak Magyarországon is, Szlovákiában és Csehországban azonban már nem. A szlovákiai megkérdezettek 53 százaléka gondolta úgy, hogy az országnak változtatnia kellene védelmi politikáján és hogy változtak az idők a hidegháború után.

 

Adatok és grafikonok: Denník N
borítókép: cas.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!