2007-ben összeállították a világ hét csodájának új listáját, egy brit vállalat pedig kiszámolta, mennyibe kerülne ezeknek az építészeti remekeknek felépítése, amelyeknek turisták ezrei járnak csodájára.

 

Még mielőtt megmutatnák, hogy mennyibe kerülne napjainkban a kínai nagy fal, vagy éppen a római Colosseum, le kell szögeznünk, hogy bár manapság sokkal gyorsabban épülnének meg az egyes látványosságok, sokszor jóval többe kerülne az építkezés. Ha csak arra gondolunk, hogy ma építkezési és egyéb engedélyek nélkül neki sem lehetne állni, már csinos összeggel indítunk.

 

1. A kínai nagy fal – 60,9 milliárd euró

 

 hirdetes_810x300  
A kinai nagy fal, forrás: listchallenges.com

 

A világ hét csodája közül egyértelműen a Kínai nagy fal építése lenne a legköltségesebb. A brit Travis Perkins vállalat szerint körülbelül 60,9 milliárd és 18 hónap kellene ahhoz, hogy megépítsék. Habár a fal része az UNESCO világörökség listájának, egyre rosszabb állapotban van, folyamatosan javítgatják, a turisták pedig csak bizonyos rövidebb szakaszain nézelődhetnek. Ami a javításokat illeti, azt a helyi lakosok végzik, a téglákat kimondottan az eredeti receptúra szerint készítik, és csak a legalapvetőbb segédeszközöket használják a karbantartáshoz.

 

2. Colosseum – 450 millió euró

 

Róma egyik gyöngyszeme, a Colosseum, forrás: travelandleisure.com

 

A második legdrágább látványosságot napjainkban közel fél milliárd euróból tudnák újra felépíteni, és körülbelül 2 évig tartana, amíg elkészül – persze csak ha az olasz hatóságok nem húznák az időt az építkezés adminisztratív oldalával.

 

3. Taj Mahal – 79 millió euró

 

Taj Mahal, forrás: aktuality.sk

 

Az első kettőnél jóval olcsóbb lenne az indiai Taj Mahal építése, amely a Colosseumhoz hasonlóan 2 év alatt készülne el.

 

4. Megváltó Krisztus szobra – 18,1 millió euró

 

Megváltó Krisztus szobor Rio de Janeiro-ban, forrás: aktuality.sk

 

A legutóbbi olimpia helyszínén található Megváltó Krisztus szobor a többi „csodához” képest viszonylag fiatal , hiszen 1931-ben készült el. Napjainkban 9 hónap kellene megalkotásához és 18,1 millió euró.

 

5. Macchu Picchu – 18,1 millió euró

 

Macchu Picchu, forrás: aktuality.sk

 

Szintén 18,1 millió euróba kerülne újra felépíteni az inkák elveszett városát. A 140 építményből álló város körülbelül egy év alatt épülne fel a mai technológiák felhasználásával.

 

6. Chichen Itza – 4,5 millió euró

 

Chichen Itza piramis Mexikóban, forrás: Aktuality.sk

 

A Mexikó legkeresettebb archeológiai lelőhelyén található 30 méter magas piramis napjainkban körülbelül fél év alatt készülne el mintegy 4,5 millió eurós befektetéssel.

 

7. A jordániai Petra – 1,4 millió

 

Petra városa Jordániában, forrás: aktuality.sk

 

A város, melynek létezéséről csak a helyi beduinok tudtak, és melyet Krisztus előtt 3.sz. és Krisztus után 1. sz. között építettek, napjainkban mintegy 1,4 millió euróba kerülne, és egy év alatt fel is építenék. Háttérként olyan filmekben használták fel, mint például a Transformers, A Múmia visszatér vagy épp az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: packist.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!