A piskótáknak megváltoztatják az ízét, a vajból leszegnek 50 grammot, a csokitáblát pedig megkurtítják. A takarékoskodás érdekében a cégek szép csendben megváltoztatják a termékeik receptúráját vagy egyszerűen grammban kispórolják a hozzávalókat. Mindazonáltal, hogy az árakat minimálisan csökkentik, még vásárra is viszik a hírnevüket.

 

Megnéztünk néhány olyan esetet, ahol a cégek „eljátszadoztak” a termékeikkel.

 

  1. Opavia, 2015 októbere

 

Két évvel ezelőtt röppent fel a hír, hogy a Mondelez cég a tradicionális Opavia piskóták gyártását áthelyezte Csehországból Lengyelországba. A vásárlók elmondása szerint a piskóták azóta keményebbek, ízetlenebbek és inkább oválisak mintsem gömbölyűek lettek.

 hirdetes_810x300  

 

A cég bevallotta, hogy a piskóta alakját részben megváltoztatta, ám azt, hogy „belenyúltak” volna a receptbe, elutasították. A szomszédos Csehországban a megváltozott piskóták ügye órási botrányt kavart, és több cseh média is beszámolt a történtekről.

 

Fotó: Novinky.cz

 

Láss csodát, néhány hónap múlva visszatért a piskóta eredeti formája és íze is. „Annak ellenére, hogy a gyártás áthelyezése eleinte eltéréseket okozott a piskóták alakjában, színében és összetételében, rögtön arra kezdtünk el fókuszálni, hogy a részleges változtatásokat beledolgozzuk a gyártás technológiai folyamataiba” – mondta a cég akkori szóvivője, a kellemetlenségekért pedig elnézést kért.

 

  1. Magnum és Cornetto, 2016 januárja

 

Az Unilever társaság tavaly megváltoztatta némelyik Magnum és Cornetto jégkrémét. Annak ellenére, hogy a jégkrémből 10–30 százalékot elvettek, az árakat csak nagyon kevés esetben igazították a megfogyatkozott adaghoz.

 

Szerettünk volna a vásárlóinknak egészségesebb választást biztosítani a legkedveltebb jégkrémeik kóstolgatása során, ezért úgy döntöttünk, hogy egy adag jégkrémben maximum 250 kalória lehet” – magyarázta a bizonyítványát 2016-ban a cég menedzsere, Noel Clarke.

 

Fotó: thedrum.com

 

Clarke beismerte, hogy a döntésük ellenére az emberek bojkottálhatják a jégrémeiket, mégis úgy véli, hogy a vásárlók „értékelni fogják azt, amit értük teszünk és több jégkrémet fognak vásárolni”.

 

  1. Coca-Cola, 2016 augusztusa

 

Tavaly a Coca-Cola is érdekes magyarázatot adott arra, hogy miért is vonta ki a forgalomból a kétliteres palackjait – beleértve a Fantát és a Sprite-ot is – és helyettesítette őket 1,75 és 2,25 literes palackokkal.

 

A társaság az alacsony születési arányszámmal magyarázta a kétliteres Coca-Colák bevonását. A társaság szerint a fejlett országokban egyre kevesebb gyermek születik, a háztartásokban egyre kevesebben laknak, így a családok számára a kisebb palackok is elegendőnek bizonyulnak.

 

Fotó: CNBC

 

Az új csomagolást azonban sem világszintem, sem pedig Európa összes országában nem sikerült kivitelezni. „A konkrét piacokra és azok elvárásaira igyekszünk koncentrálni. Ugyanolyan csomagolás például Magyarországon is megtalálható” – mondta akkoriban a Coca-Cola HBC külkapcsolatokért felelős igazgatója, Marián Pavelka.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!