Az illatos virágokkal való üzletelés valójában nagyon is bűzlik. A virágok utáni kereslet egyre nagyobb, és ez a világnak egyre inkább fájni fog.

 

Nemcsak a kőolaj kitermelése vagy a pálmaolaj előállítása pusztítja el a Földünk forrásait, de a virágtermesztés is. Mivel a gazdaság fellendült, ezért egyre gyakrabban engedünk meg maguknak egy kis örömöt azzal, hogy élő virágot vásárolunk. Ennek köszönhetően az élő virágok eladása rekordtempóban növekszik.

 

Évente Európában több tízmilliárd euró értékben adnak el virágokat. Szlovákiába évente több mint 230 millió euró értékben hoznak be virágokat. Tehát azoknak az élő virágoknak a többsége, amit nálunk eladnak, mind külföldről származnak, hiszen Szlovákiára szinten egyáltalán nem jellemző a virágtermesztés.

 

 hirdetes_810x300  

„Az új termelők számára a legnagyobb problémát a magas befektetési árok, az értékesítési lánc és a kis hazai piac jelenti” – mondja a Kvety.sk internetes boltból Miroslav Očenáš.

 

Hollandia a csomópont

 

Magyarországon és Lengyelországban is létezik virágbörze, ahol a virágárusok éjjel vásárolják meg a virágokat, hogy azokat reggel frissen kínálhassák a vásárlóknak.

 

Természetesen a legnagyobb virágbörze otthona Hollandia. Ez az ország ellenőrzi a virágpiac szinte 60 százalékát Európában. A legnagyobb, Royal Flora Holland névre hallgató virágpiac 2016-ban 5 741 000 euróra tett szert a virágok exportálásával. A Royal Flora Holland legnagyobb exportállomásai közé Németország, Nagy-Britannia és Franciaország tartozik.

 

Fotó: Cyberlogitec Blog

 

A vágott virágok európai piaca most ébredezik és azt várja, hogy rövid-, illetve hosszútávon gyorsabb fejlődésnek induljon a múltbéli állapotokhoz képest” – mondja Očenáš.

 

Az üzlet főként Hollandián keresztül bontakozik ki, hiszen mára már Hollandia vált a virágok nagyhatalmává. Az Európába importált virágoknak a 60 százalékát szintén Hollandiából szállítják (a behozatal értéke akár 2 828 206 euró is lehet).

 

Afrikából Szlovákiába

 

Hollandia főként a tulipántermesztéséről ismert, ám a világ virágtermesztőinek legjobbjai közé messziről sem tartozik. A holland virágbörzén található virágok nagy részét ugyanis Afrikából vásárolják fel.

 

A virágok Kenyából, Zambiából vagy éppen Etiópiából származnak. Az ökológiai aktivisták azonban arra figyelmeztetnek, hogy a haszonnal járó üzlet ellenére az afrikai virágtermesztés hosszútávon mégis rendkívüli veszélyt jelent, hiszen ezek az országok már jó ideje vízellátással küszködnek.

 

Fotó: cabbageroses.net

 

Az egy hektáron történő rózsatermesztéshez 30 ezer liter vízre van szükséges. Nem csoda, hogy nagyon sok országban az emberek konfliktusba kerülnek a virágfarmok tulajdonosaival, hiszen elfogyasztják az élethez szükséges vízmennyiséget” – írja a Živica egyesületből Ivana Poláčková, aki továbbá arra is figyelmeztet, hogy Afrikában olyan kémiai anyagokat is használnak, amelyek Európában tiltottak. Mindezt azért, hogy a virágok kibírják a több ezer kilométeres utat Afrikából Európába.

 

Vásároljunk ökologikusan

 

A szlovákiai virágtermesztők nem rózsatermesztőként szereztek hírnevet, mégis akadnak olyan vállalkozó szellemű termesztők, akik ezt az igényes foglalkozást választották. Virágfarmokat például Cseklészen (Bernolákovo) és Bellegszencsén (Podhájska) is találunk.

 

Amennyiben ökologikusan szeretnénk vásárolni, a legegyszerűbb az lenne, ha megkérdeznénk a virágárust, hogy honnan is származnak a vágott virágok, és ha tehetjük, akkor olyan virágokat kérjünk, amelyeket Szlovákiában termesztettek. Nem könnyű ilyet találni, de van rá esély.

 

Očenáš szerint Szlovákiában az a legnagyobb probléma, hogy kevés a művelt munkaerő. Mivel a virágok iránti kereslet egyre nagyobb, ezért a kezdő vállalkozók belekapaszkodhatnának a virágok adta lehetőségbe. „Ez az egész foglalkoztatottságot hozna Szlovákia olyan kevésbé fejlett régióiba, amelyik ideális a virágtermesztésre”.

 

Fotó: Aktuality.sk/Royal of Holland

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!