A nyugat számára nem túl jó kilátásokkal kecsegtet a PwC agytröszt 2050-ig tartó előrejelzése. Eszerint ugyani is a Nyugat tovább veszít súlyából, az USA elveszíti gazdasági vezető szerepét, az fejlett nyugat-európai uniós tagállamok pedig teljesen kiszorulnak a világ élvonalából.

 

Szép új világot jósol a PwC, de elsősorban Dél-Kelet-Ázsiának. A 2050-ig szóló előrejelzés szerint a világgazdaság a következő 33 évben megduplázódik a népesség növekedésének és az új technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.

 

A feltörekvő országok (E7) átlagosan kétszer akkora növekedési ütemet diktálnak majd, mint a fejlett nyugati demokráciák (G7). Ennek eredményeképpen 2030-ra Kína leelőzi bruttó hazai termékben az USA-t, 2050-re pedig Amerika a harmadik helyre szorul vissza, India miatt. Negyedik helyen szintén egy távol-keleti ország, Indonézia foglal majd helyet.

 

 hirdetes_810x300  

Európa kiesik az élvonalból

 

Az Egyesült Királyság 2050-re a világ legnagyobb gazdaságainak listáján a 10. helyre kerül, Franciaország kiesik a TOP tízből, Olaszország még a legnagyobb 20-ban sem lesz benne. Helyüket olyan fejlődő országok veszik át, mint Mexikó, Törökország és Vietnam. Az EU-27 gazdasági termelése a világ termelésének 9 százalékát teszi majd ki (jelenleg 22 százalék körüli).

 

A PWC a nagyon politikai kihívások között a protekcionizmust említi (saját nemzeti gazdaság védelme különböző eszközökkel, vámokkal, kvótákkal, más intézkedésekkel). További kihívás, hogy a globalizáció előnyei (magyarul: a profit) egyenlőbben osztódjon el (vagyis csökkenjen a vagyoni különbség).

 

Forrás: pwc.com

 

Fenntartások

 

Érdemes fenntartásokkal kezelni azonban a PwC által sugallt nyugati hanyatlást. Az ugyanis elsősorban Európára igaz, az Egyesült Államokra már kevésbé. Ami az USA-t illeti, nem szabad elfelejteni, hogy Amerika éves, közel 20 ezermilliárdos GDP-jét 350 millió lakos termeli meg, míg Kínában a nagyjából 11,2 ezermilliárd dollárját ellenben másfél milliárd kínai termeli meg.

 

Másrészt, az USA katonai globális hatalom, kiépített szövetségi rendszerrel. Amerika ellenőrzi a világ óceánjait, amelyen a világkereskedelem legnagyobb része zajlik. Elvenni tőle ezt az előnyt a következő évtizedekben elég nehéz lesz – és ebben a futurista szakértők többsége egyetért.

 

Véget ér a népességrobbanás korszaka

 

George Friedman magyar (magyarországi zsidó) származású biztonságpolitikai szakértő „A következő száz év” című könyvében elismeri ugyan Amerika és a Nyugat súlyának csökkenését, de hozzáteszi, hogy az évszázad előttünk álló részében továbbra is az USA lesz a globális katonai és gazdasági hatalom.

 

Friedman ráadásul népességrobbanás lassulását majd megszűnését prognosztizálja. Úgy véli, a század végére még a fejlődő országokban (ahol 5-6 gyermek jut egy anyára) is véget ér a születési boom, és már a század derekán érezhető lesz csökkenő és elöregedő lakosság hatása.

 

PwC.com, Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: businessinsider.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!