Az előzetesen tervezettél is több, összesen 68 399 aláírás gyűlt össze Szlovákiában a Minority SafePack kezdeményezés keretében.

 

Ebből 51 135 aláírást az MKP aktivistái, helyi és járási szervezetei gyűjtöttek össze. Ez a Szlovákiában április 5-ig összegyűjtött 53 909 aláírás közel 95 százaléka. A fennmaradó 5 százaléknyi papíralapú aláírást civil szervezetek, magánszemélyek, valamint a Szlovákiai Református Egyház és magánszemélyek gyűjtötték össze.

 

Ezen kívül Szlovákiában  14 490-en támogatták a kezdeményezést online formában.

 

 hirdetes_810x300  

Mi az a Minority SafePack? Itt megtudhatod.

 

A Magyar Közösség Pártja a kezdeményezést kidolgozó és az aláírásgyűjtést koordináló FUEN tagszervezeteként sajtóhírben mondott köszönetet mindazoknak, akik aláírásukkal, szervezőmunkájukkal, népszerűsítő tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy Szlovákiában végül összesen 68 399 aláírás gyűlt össze. Berényi József (MKP), az aláírásgyűjtés felvidéki koordinátora tavaly nyáron Tusnádfürdőn azt mondta, Felvidéken 50-80 ezer közötti aláírásszám gyűlhet össze.

 

Kép: minority-safepack.eu

 

A Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásgyűjtése április 3-án zárult le. Célja elérni Brüsszelben, hogy uniós szintű kisebbségvédelmi jogrendszer szülessen, mely kötelező lenne az egyes tagországok számára.

 

A témával kapcsolatos összes cikkünk itt olvasható.

 

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) nyilvántartása szerint az EU-tagállamaiban több mint 1,2 millió támogató aláírás gyűlt össze. 11 tagállamban érték el az előre meghatározott minimális aláírásszámot.

 

A tagállamok hatóságainak három hónapjuk van az aláírások formai megfelelőségének ellenőrzésére, de lényegében már biztosra vehető, hogy a kezdeményezés sikerességének feltétele teljesült (legalább 1 millió érvényes aláírás legalább 7, minimális aláírásszámot elért tagállamból).

 

A Szlovákiában összegyűlt aláírásokat Vincze Loránt (FUEN-elnök) és Berényi József (MKP) április 12-én adják át ellenőrzésre a belügyminisztériumnak.

 

Az Európai Bizottságnak október 3-ig kell véleményt formálnia a Minority SafePack több mint 1,2 millió aláírással megerősített javaslatairól.

 

Körkép.sk/MKP sajtóhír

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!