Oroszországban intézkedések sorát foganatosítják, hogy minél attraktívvá tegyék az idei június-júliusban zajló futball világbajnokságot.

 

A Mosrcow Times szerint az orosz főváros önkormányzata korlátozni fogja az alkoholfogyasztást a foci-VB idejére. A szesz-tilalom három napig tart majd: egy nappal a mérkőzések előtt kezdődik és egy nappal utánuk végződik.

 

Bár konkrétan nem indokolták meg az intézkedések okát, könnyű belátni, hogy a feszült orosz-nyugati helyzetben az hiányzik a legkevésbé a moszkvaiaknak, hogy balhé bontakozzon ki a stadionok környékén az orosz és valamelyik másik nemzeti csapat szurkolói között.

 

 hirdetes_810x300  

Az orosz főváros összesen 12 meccsnek ad otthont, a világbajnokság az orosz-szaúdi találkozóval kezdődik június 14-én. A döntőre július 15-én kerül sor. Összesen 11 városban lesznek mérkőzések, köztük Szentpéterváron és Szocsiban. A szesztilalom nem vonatkozik majd a FIFA rajongói zónáira, amelynek határait a helyi önkormányzat jelöli majd ki.

 

Forrás: TheMoscowTimes.com

 

Marihuána és kokain

 

A Moscow Times egy másik cikkében arról számol be, hogy a szurkolók bevihetnek magukkal a lelátókra marihuánát és kokaint, de csak a megszabott bürokratikus eljárás keretében. Az orosz vezetésű Eurázsiai Gazdasági Unió jogot biztosít az odautazóknak, hogy orosz nyelven írt hatósági engedély fejében orvosi célú drogokat vigyenek be az ország területére. Az így engedélyezett drogok közé tartozik a kokain, a heroin és marihuána.

 

Hangsúlyozták, csak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik orosz nyelvű igazolást tudnak felmutatni, hogy egészségük vagy életminőségük megőrzése érdekében fogyasztanak ilyen szereket. Bliccelni aligha lehet, az orosz rendőrség a lelátókon is ellenőrizni fogja a drogfogyasztást, pontosabban, hogy az a megszabott feltételek mellett zajlik-e.

 

Forrás: MoscowTimes.com

 

Mikor az öt nyelven tudó rendőr…

 

Az oroszok tényleg odateszik magukat. Az intézkedések között ugyanis a világbajnokságnak otthont adó városokban idegen-nyelven tudó és „turista-barát” rendőrök járőröznek majd. Csak Moszkvában 100 „turisztikai rendőrt” vetnek be, akik a stadionokon kívül a főbb turistalátványosságoknál is angolul, franciául, spanyolul és/vagy kínaiul tudó tisztekkel találkozhatnak majd az oda látogatók.

 

Az oroszországi VB teljes szervési és lebonyolítási költségeit előzetesen 13 milliárd dollárra becsülik (cca. 10,7 milliárd euró)

 

Körkép.sk

Nyitókép: twitter/Russian Embassy UK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!