Nyitókép: eszm.ro

 

A Körképen az elmúlt napokban kiemelt figyelmet szenteltünk annak a parlament által elfogadott törvénymódosító javaslatnak, mely szerint 7000 eurós büntetést is ki lehet szabni a magyar vagy bármely más ország himnuszának elénekléséért.

 

A fű alatt átvitt törvénymódosító javaslat hatalmas felháborodást váltott ki a magyarok körében nemcsak határainkon belül, de azon túl is. A himnusztiltó törvényre reagálva a magyarok folyamatosan jelentik be azokat a tiltakozó eseményeket, melyeknek célja a nemzeti imánk betiltásával kapcsolatos felháborodás és elégedetlenség kifejezése.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel a parlament május 9-én dönthet a módosításról, ezért a képviselők szemének felnyitása érdekében május 5-én 14.00 órakor Pozsonyban, a parlament előtt „Magyar himnuszt a szlovák parlament elé” címmel tiltakozó akciót szerveznek. A szervezők az akción azon elégedetlenségüknek szeretnének hangot adni, hogy szülőföldünkön büntetni szeretnék a magyar himnusz éneklését.

 

 

„Zászlóinkért már büntetnek, most egy rendkívül fontos nemzeti szimbólumunkért szeretnének minket megregulázni. Szánalmas, komplexusokkal teli, soviniszta törvényt hozott a parlament Pozsonyban. Ezért éppen Pozsonyban kell kinyilvánítani elégedetlenségünket.”

 

A FB-esemény elérhető itt.

 

A DAC szurkolói szintén kiállnak a magyar Himnuszért. Április 6-ra, szombatra flashmobot/villámcsődületet hirdettek a magyar himnuszért.

 

„Mivel „politikusaink” a parlamentben hoztak egy olyan döntést, ami kimondva és kimondatlanul is a DAC táborát érinti, ellenünk szól, ezért szombaton, amikor is a DAC a Zsolnát fogadja, 15:30-kor énekli táborunk az Arénán belül a magyar IMÁT, a HIMNUSZT!“

 

A FB-esemény elérhető itt.

 

 

A legnagyobb futballrangadóra, az április 27-ei DAC–Slovan meccsre „7000 eurós közös himnuszéneklés & zászlózás a DAC-Slovan meccsen“ címmel hirdettek szintén közös himnuszéneklést.

 

Ugyan a törvény csak május 15-én lépne hatályba, de a szervezők azért választották ezt a rangadót, mert az előterjesztők pont erre a derbire hivatkoztak.

 

 

„A ŠK Slovan Bratislava elleni DAC 1904-meccs kitűnő alkalom a főpróbára. Énekeljük együtt, sok magyar lobogóval!

 

A FB-esemény elérhető itt.

 

Aki szeretné aláírni a himnusztiltás megszüntetését követelő petíciót, itt megteheti:

Petíció a magyar himnusz megmentéséért – Ha magyar vagy, írd alá

A petíciót két nap után már közel 7 ezren írták alá, így az összes elindított petíció közül eddig ez a legsikeresebb.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.