Nyitókép: Körkép.sk/KL/illusztráció

 

A vállalatok méret szerinti felső 25 százaléka jut hozzá az agrártámogatások 94 százalékához, miközben a mezőgazdasági foglalkoztatásból csak 58 százalékban veszik ki a részüket – állapította meg elemzésében a közpénzek felhasználásának hatékonyságát vizsgáló Árért Értéket állami thinktank nemrég megjelent elemzésében. Az uniós tagállamok közül Szlovákiában összpontosul leginkább az agrártámogatások odaítélése egy szűk vállalati rétegre.

 

A szakértők azt javasolják, hogy a minisztérium kösse a foglalkoztatáshoz való hozzájárulás mértékéhez az agrártámogatások odaítélését, és határozzon meg felső határt a nagyvállalatok esetében. Mindezt tegye azzal a céllal, hogy a kisgazdák (legfeljebb 10 hektáros megművelt földterülettel rendelkezők), akik a mezőgazdasági dolgozók 42 százalékának adnak munkát, hatékonyabban jussanak támogatásokhoz.

 

A foglalkoztatáson belüli különbség abból adódik, hogy a nagyvállalatok többnyire alacsony hozzáadott értéket képviselő és kevés munkaerőt igénylő termeléssel foglalkoznak (főleg energianövényekkel), míg a kis- és közepes gazdák vállalják a munkaerő-igényesebb és kockázatosabb élelmiszernövény-, gyümölcs- és zöldségtermesztést.

 hirdetes_810x300  

 

“Mi nem hektárokat, hanem embereket képviselünk” – A gazdák kitartanak

 

Az Árért Értéket szakértői csoportja felhívta a figyelmet arra is, hogy a szántóföldek tulajdonviszonyai nem átláthatóak, a telkek elaprózódtak az egyes résztulajdonosok között, és az államra vár a feladat, hogy pénzt fordítson az uniós forrásokból az úgynevezett „tömbösítésre”, vagyis az elaprózott telkek egységesítésére.

 

Hogy ez miért nem valósult meg eddig? A gazdatüntetések során többször elhangzott, hogy amíg sok kicsi, elaprózódott telek van a piacon, a külföldi és a szlovákiai gazdasági csoportok jóval olcsóbban juthatnak hozzá azokhoz, mintha megvalósulna a telekrendezés.

 

A gazdák korábban arra is felhívták a figyelmet, hogy a nagyvállalatok többnyire nem élelmiszernövényekkel foglalkoznak, termékeik pedig hiányoznak a szlovákiai polcokról, mert nincsenek – néhány kivételtől eltekintve.

 

Anna Balková gazda: Van elég kapacitásunk ahhoz, hogy akár 120 százalékban önellátóvá tegyük az országot

 

Az agytröszt azt javasolja, hogy a minisztérium összevonással és a menedzseri hatáskörök újraosztásával tegye hatékonyabbá a tárcához tartozó szervezetek (például a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség, PPA) működését, ami milliókat segíthet megtakarítani a minisztérium számára, de hozzájárulna az elosztott pénzek hatékony felhasználásához is.

 

A teljes elemzés itt olvasható:

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.