Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Olasz lapértesülések szerint Antonino Vadalát kilenc év szabadságvesztésre ítélték hazájában drogcsempészet miatt. A calabriai maffiával is kapcsolatba hozott Vadala nevét a szlovák társadalom a meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságíró utolsó cikkéből ismerte meg.

 

Az olasz bíróság egyszerre mondott ítéletet 17 vádlott felett, összesen két évszázadnyi börtönbüntetést róva ki rájuk, mert egy olyan drogcsempész-hálózatatot építettek ki, amely nagymennyiségben hozott az olasz Calabriába kábítószert Dél-Amerikából.

 

Antonino Vadala egyébként szoros kapcsolatban állt korábban Robert Fico legközelebbi környezetével. Egy ideig élettársa volt Mária Troškovának, az egykori playmatenek, aki később Robert Fico „asszisztense” lett. Trošková többször elkísérte az akkor még miniszterelnök Ficot küldöldi találkozókra is. Egyszer a német csúcsvezetéssel folytatott egyeztetésen „külpolitikai főtanácsadóként” mutatták be az aktfotóiról inkább híres Troškovát.

 hirdetes_810x300  

 

Ján Kuciak utolsó cikkének nyilvánosságra hozása után Troškovának távozni kellett a Kormányhivatalból. Ahogy Viliam Jasaňnak is, aki akkor a parlament nemzetbiztonsági és védelmi tanácsának vezetője volt, és mint kiderült, szintén közvetlen kapcsolatban állt Vadalával (fia közös céget is vezetett vele).

 

Vadalát a Kuciak-gyilkosság után letartóztatták, de néhány nap után elengedték több társával együtt. Nem sokkal ezután a velencei bíróság elfogatóparancsot adott ki Vadala ellen, a szlovák rendőrség őrizetbe vette, majd hosszú huzavona után átadta az olasz hatóságoknak.

 

A sajtóban megjelent információk szerint Vadala az ndrangheta bűnszervezet tagja volt. Ez a calabriai maffia Olaszország legveszélyesebb klánja, akik a világ számos pontján több törvénytelen ágazatban is tevékenykednek. A legtöbbször a drogcsempészettel hozzák őket kapcsolatba, az így szerzett bevételeket pedig törvényesnek tűnő vállalkozásokon keresztül mossák tisztára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!