Nyitókép forrása: kulhonimagyarok.hu

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szerint a külhoni magyar pártoknak fel kell nőniük a feladathoz, mert pusztán a magyarság kevés lesz a választási sikerekhez. Többek között így reagált a szlovák választási eredményekre azon a sajtóbeszélgetésen hétfőn, amelyre Budapesten került sor.

 

Potápi szerint ha azt várjuk, hogy a határon túli magyarok magyar pártokra adják le voksukat, akkor ezeknek a pártoknak fel kell nőniük a feladathoz. A sajtó azon kérdésére, hogyan értékeli, hogy a szlovákiai magyarok mintegy harmada szlovák pártra adta le a voksát és Erdélyben egyre nagyobb az átszavazás a román pártokra, úgy válaszolt:

 

„Csak azért, mert magyar egy jelölt, egyre ritkábban fognak szavazni”

 

 hirdetes_810x300  

mondta. A szlovákiai magyar pártok kudarca után „higgadtságot és türelmet” javasolt, hozzátette, hogy személy szerint egy teljesen új párt létrehozásában látja a megoldást a Felvidéken. Egy teljesen új struktúra létrehozásának szükségességét hangsúlyozta.

 

Beszélt arról is, hogy át kell értékelni a magyar kormány támogatáspolitikáját, szavaiból kitűnt, hogy nem a mennyiségi keretek megváltoztatásáról lenne szó, hanem inkább a felvidéki magyar közösség támogatáspolitikába való aktívabb bevonásáról.

 

Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az új szlovák kormány folytatni akarja a visegrádi együttműködés fenntartását.

 

Hogy a leendő szlovák kormány milyen visegrádi politikát fog folytatni, az szerdán fog igazán körvonalazódni. Ma ugyanis többek között a leendő külügyminiszter személyére is fény derülhet. A szlovák sajtóban eddig két politikus nevét említették a külügyi tárca kapcsán: az egyik Ivan Korčok washingtoni szlovák nagykövet, a másik Rastislav Káčer, volt budapesti szlovák nagykövet, aki az utóbbi időben szélsőséges Magyarország-ellenes nyilatkozataival hívta fel magára a figyelmet.

 

Körkép.sk, Kronikaonline.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.