Nyitókép forrása: eduline.hu

 

Szlovákia a legenyhébb járványügyi korlátozó intézkedéseket fenntartó országok közé került, a határellenőrzések fenntartását leszámítva – derül ki Közpolitikai Központ elemzéséből, amely az EU országai, Norvégia, Nagy-Britannia és Svájc intézkedései vetette össze.

 

A legtöbb ország ugyanis egyelőre csak a munkába való utazás és a bevásárlások esetében lazított a lakosság mozgásának szabályain – közölte Juraj Draxler, az intézet vezetője (és volt smeres oktatási miniszter).

 

Több európai ország szigorították a kilépési szabályokat abban az értelemben, hogy a lakosoknak írásban kell indokolniuk otthonuk elhagyását. A legszigorúbb korlátozások Olaszországban és Spanyolországban vannak, utánuk Ciprus és Románia következik.

 hirdetes_810x300  

 

Szlovákia általánosságban az enyhébb intézkedéseket bevezetők közé tartozik, de a határellenőrzések fenntartása tekintetében a legszigorúbb szabályozást tudhatja magáénak. Ebbe a kategóriába nem a határok védelme, de a kötelező állami karantén intézménye is beletartozik.

 

Sok a kérdés az oktatás kapcsán

 

A szerdai adatok még nem ismertek, de keddig 1430 koronavírusos fertőzöttet tartanak számon, ami nyolc újabb esetet jelentett. Haláleset nem történt, így a halálos áldozatok száma 25 maradt. Az új fertőzöttekre vonatkozó hétnapos medián értéke 4, ami jónak mondható.

 

Szerdától az élet számos területén lazításokat vezettek be. Üzletek nyíltak meg, az oktatási tárca pedig felvetette az iskolák megnyitását. A hírek szerint legalább az alapiskolák első két évfolyama június utolsó két hetében visszatérhetne az iskolába, napi négyórás oktatás keretében, a fennmaradó időt pedig a többi gyerekkel tölthetnék – a kényszerszünet miatt sok gyermek már nagyon igényli a közösséget. Branislav Gröhling oktatási miniszter ezeket az értesüléseket nem erősítette meg, azt azonban igen, hogy terítéken van az óvodák megnyitásának lehetősége is.

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő azonban lassabb és óvatosabb nyitást szeretne az oktatás területén is. Nincs ellenére, hogy megnyissák az óvodák és iskolák a kapuikat, de csak a koronavírus-járvánnyal frontvonalban harcolók (orvosok, nővérek, tűzoltók, rendőrök, katonák) gyermekei számára.

 

Körkép.sk, Teraz.sk, HNOnline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.