Nyitókép forrása: thelocal.de

 

Egységesen 130 km/órás sebességkorlátozást kellene bevezetni Németország minden autópályáján – vonta le a következtetést egy évnyi vita után a német Közlekedésbiztonsági Hivatal (DVR). A javaslat ellen újabbban már az ADAC autóklub sem tiltakozik, de a politikusok még bizonytalanok a kérdésben.

 

Németországban hosszú ideje újra és újra előkerül az egységes sebességkorlátozás kérdése, ami megosztja a társadalmat, a politikát de még a szakértőket is. A DVR az intézkedéstől azt reméli, hogy csökkenni fog a halálos kimenetelű autóbalesetek száma a német autópályákon.

 

Jelenleg a német sztrádákon nincs sebességkorlátozás, de ajánlott sebességként 130 km/órát javasolnak a sofőröknek. Aki átlépi a 130 km/órát és autóbaleset részesévé válik, a hatóságok az eset körülményeinek függvényében kártérítésre is kötelezhetik.

 hirdetes_810x300  

 

A sebességhatárt leghosszabb ideje a Zöldek szorgalmazzák, akik a baleseti statisztikák mellett természetesen környezetvédelmi érveket is felvonultatnak. Velük egy húron pendül a kormányzó szociáldemokrata SPD, de a legnagyobb koalíciós párt CDU/CSU ellenzi az dolgot.

 

Az ADAC az év elején jelentette be, hogy korábbi álláspontját megváltoztatva már nem ellenzi a sebességkorlátozás egységes bevezetését, de hivatalosan egyik oldalra sem kötelezi el magát.

 

Az autóklub által készített felmérés szerint a megkérdezettek fele elutasítja a sebességhatárt.

 

Ami a német Zöldek érvelését illeti, nem egyedülálló Európában. Hollandiában tavaly novemberben csökkentették országosan a legmagasabb sebességhatárt 100 km/órára, mindezt a nitrogénszennyezés csökkentésére hivatkozva. Igaz azonban az is, hogy Hollandia kényszerhelyzetben volt: túllépték az EU által előírt nitrogénkibocsátást, és emiatt több beruházási projektjüket is elkaszálták.

 

Németországban egyes szakaszokon már most is 130 km/órás korlátozás van érvényben. A mellette érvelők gyakran emlegetik az A24-es szakaszt, amelyen 2002 óta van sebességhatár, és drámaian lecsökkent az autóbalesetek száma.

 

Körkép.sk, CTK, DPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!