Nyitókép: GettyImages

 

Jaroslav Flegr ismert cseh parazitológus és evolúciós biológus szerint az emberi test bármilyen vírus ellen – beleértve a SARS-CoV-2 vírust is – képes ellenanyagot kialakítani.

 

Csakhogy van egy kis gond. Mégpedig az, hogy a járvány olyan hatalmas méretet öltött, hogy a népesség legkiszolgáltatottabb csoportjának életét a hatásos vakcina mentheti meg. A professzor szerint a biztonságos oltóanyag kifejlesztése rendkívül kemény dió.

 

 hirdetes_810x300  

Az oltás után mutálódhat a vírus

 

„A nem megfelelő módon letesztelt vakcina nagyon veszélyes lehet“

 

– jegyezte meg a tudós azokra az oltóanyagokra utalva, amelyeket a gyógyszerészeti társaságok világszerte gyors klinikai tesztelések mellett állítanak elő.

 

 „A vakcinák többsége csökkenti az elhalálozást, viszont vannak olyanok is, amelyek éppen az ellenkező hatást váltják ki azzal, hogy nem akadályozzák meg a fertőzést, de a vírus terjedésének gyorsaságát lelassítják a szervezetben. Az ilyen vakcinákra a mutáció következtében a vírus úgy felel, hogy felgyorsítja a szaporodás gyorsaságát (hogy a vakcina hatását kompenzálja), így a mutálódott vírus sokkal gyakrabban öli meg a beoltott személyeket“

 

– magyarázta a professzor.

 

Mindezek ellenére a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban optimista, hiszen bízik abban, hogy a járványt éppen egy hatásos vakcina állíthatja meg.

 

„A kérdés már csak az, hogy mikor. Viszont e téren is optimista vagyok, véleményem szerint a fejlett országokban már jövőre elérhető lesz“

 

– vélekedett Flegr.

 

Az egészségügyi tárca szerint a vakcina kiválasztásának elsődleges kritériumai közé a hatékonyság, a biztonság, az elérhetőség és az ár tartozik. Zuzana Eliášová szóvivő szerint Szlovákiában a betegség legnehezebb lefolyásával rendelkező páciensek fogják elsőként megkapni a vakcinát.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!