Nyitókép: Reuters

 

Michaela Grešková hazai blogger és influencer egy kemény történetet osztott meg az Instagramján. A történetet az egyik ismerőse küldte, aki azután döntött úgy, hogy elmeséli édesapja elvesztésének történetét, miután folyamatosan azt látja maga körül, hogy az emberek milyen könnyedén veszik a járványhelyzetet és utasítják el az óvintézkedéseket, köztük a legalapvetőbbet – a maszkviselést.

 

Holott éppen a maszkviselés a legkevesebb, amit nemcsak a saját, de az idősebb rokonaink és a krónikus betegek egészsége érdekében megtehetünk.

 

 hirdetes_810x300  

Természetesen az emberek nehezebb betegségekben is szenvednek, az influenza is kellemetlen, de a koronavírusnak megvannak a saját specifikumai, hiszen a lappangási idő és a betegség kezelése is hosszabb, arról nem is beszélve, hogy egy újfajta betegségről van szó, amivel az orvosainknak is most kell megtanulniuk harcolni. Addig, amíg minden jobbra nem fordul és nem érkezik meg a vakcina, az a legkevesebb, amit tehetünk, hogy szájmaszkot viselünk és nem bagatellizáljuk el a vírust.

 

Olvassák el az alábbi történetet, amely egy tanulságos üzenetet hordoz arról, hogy milyen következményei lehetnek a felelőtlen viselkedésnek:

 

 „Miška, nagyon örülök, hogy szájmaszkban látlak titeket. Én ma temettem el az édesapámat, akit a COVID-19 ölt meg. Otthon mindannyian megbetegedtünk…

 

Minden embernek, akit ismerek, egyvalamit szeretnék üzenni – hordjatok szájmaszkot. Egyáltalán nem „náthácskáról“ van szó. Az édesapám zenész volt, és két héttel ezelőtt, vasárnap a templomban (templomi kórusban énekelt) fertőződött meg egy olyan családtól, akik külföldről tértek haza és egyedüliként szájmaszk nélkül mentek el misére, a karanténnal pedig egyáltalán nem foglalkoztak…

 

A falunkban már 78 fertőzött van, egy hét alatt 21-en kerültek kórházba. A fertőzöttek között vannak idősek, fiatalok és gyerekek is.

 

Az édesapám 72 éves egészséges ember volt, életvidám, nem volt semmilyen betegsége, de a vírus mégis megölte.

 

A család többi tagja is elkapta a vírust az édesapámtól, két hétig lázasak voltunk. Én mostantól csakis azon fogok igyekezni, hogy továbbítsak egy üzenetet: mindannyian hordjunk szájmaszkot, ugyanis a felelőtlenség gyilkol.

 

(…)

 

Tényleg a szájmaszk a legkevesebb, amit megtehetünk magunkért és másokért, azért, hogy kölcsönösen védjük egymást, és azért, hogy a lehető leghamarabb visszatérjünk a normális életbe.

 

Amennyiben úgy döntötök, hogy a kommentárokban kétségbe fogjátok vonni az elmondottakat, akkor legyetek tekintettel azokra, akiket mindez közvetlenül érint. A helyzet elbagatellizálása és a történések ignorálása nem annak a bizonyítéka, hogy józanul szemlélitek a dolgokat. Irracionális hősiesség olyasvalami ellen harcolni, amit tisztelettel, szeretettel, felelősségteljességgel és kedves szavakkal lehet legyőzni. A gyűlölet és a gonoszság sokkal rosszabb annál, mint aminek a létezését itt sokan kétségbe vonják. Emberek vagyunk, ezért kérem, viselkedjünk is úgy.”

 

View this post on Instagram

Chcela som k tejto fotke napísať niečo veľmi krátke o ruskach ale prišla mi jedna správa do inboxu od osoby, s ktorou som pracovala 5 rokov a jej správa má posadila: “Miška pozdravujem, som velmi rada že Vás vidím s rúškami, dnes som pochovala svojho otca, ktorého zabil COVID 19, všetci doma sme boli chorí, všetkým ľuďom ktorých poznám chcem zanechať len jeden odkaz, noste rúška ?‼️vôbec to nieje žiadna “chripôčka”, môj otec bol hudobník a nakazil sa v kostole pred 2týždňami v nedeľu (na odpustovú slávnosť, kde spieval v kostolnom zbore )od rodiny, ktorá prišla zo zahraničia (a ako jediní prišli bez rúšok !) samozrejme karantenu neriešili … V dedine už mame 78ludí nakazených do týždňa bolo 21 v nemocnici, nakazení sú(starí, mladí, deti), môj otec bol úplne zdravý človek plný života, nemal žiadne iné choroby…mal 72 rokov a predsa ho to zabilo… aj my ostatní z rodiny sme sa nakazili, od otca …poviem Vám : 2 týždne v horúčkach…chcem a budem sa snažiť a odovzdať len jedno dôležité posolstvo, Nosme všetci rúška, nezodpovednosť v tejto povedzme jednoduchosti…zabíja…!Iba maličkosť / NOSME RÚŠKA ?” Neskôr som zistila, že ochoreli všetci v zbore, ti čo mali Ruska nie. Stacilo rusko a karanténa po návrate zo zahraničia. Je to fakt to najmenej, čo môžeme urobiť pre seba a pre druhých aby sme sa navzájom ochránili a čo najskôr mohli vrátiť do bežného života. Vy máte soplik a niekto druhý… A ak sa rozhodnete to akýmkoľvek spôsobom spochybňovať v komentároch, berte prosím ohľad na všetkých, ktorých sa to bezprostredne týka, zľahčovanie situácie a ignoracia toho, čo sa tu deje nie je dôkazom toho, že máte triezvy pohľad ale bezohľadné iracionálne hrdinstvo bojovať proti niečomu, čo sa da poraziť len rešpektom, láskou, zodpovednosťou a milým slovom. Lebo nenávisť a zloba je ďaleko horšia ako to, čoho existenciu tu mnohí spochybňujú. SME ĽUDIA, tak sa tak prosím aj správajme?. #nosmerusko #ruskoniejehanba

A post shared by Michala Grešková (@michalagreskova) on

 

 

diva.aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.