Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A közegészségügyről szóló törvény módosításával nem teszik kötelezővé a koronavírus elleni oltást, hanem csak jogilag definiálják a profylaxia (megelőzés) kifejezést – jelentette ki a törvénymódosítás parlamenti vitája kapcsán Ján Mikas tiszti főorvos. Az egészségügyi minisztérium hajlandó a vitatott részt átírni a kötelező oltás miatti félreértések elkerülése érdekében.

 

„Nem a COIVD-19 elleni oltás kötelezővé tételéről van szó, hanem a „profilaxia” kifejezés jogi definiálásáról. Ez jelentheti akár az oltást is a lokális járványok esetében, mint amilyen a kelet-szlovákiai kanyarójárvány volt 2018-2019-ben”

 

mondta Mikas, hozzátéve, hogy a kanyarójárvány idején egyes gócpontok esetében elrendelték a lakosság egy részének beoltását. Hasonló intézkedéseket más esetben is alkalmaztak már, például a hepatitis-A (HAV) feltartóztatásakor.

 

Az egészségügyi minisztérium érzékeny témának tekinti az oltások kötelezővé tételének kérdését. A szaktárca szerint éppen ezért mindig közvita és a szakemberek bevonása előzi meg az ilyen döntéseket. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi módosítás „pontosítja” az eszközöket, amelyekkel biztosítható a közegészségügy védelme (hogy a járványügyi rendelkezések ne ütközzenek egyes jogszabályokkal – a szerk. megj.)

 hirdetes_810x300  

 

Ezen eszközök közé tartozhat az is, hogy a közegészségügyi hatóságok elrendelik a népesség beoltását a járvány feltartóztatása érdekében. Valószínű azonban, hogy ennek lehetőségét a minisztérium módosító javaslattal törli, vagy pontosítja.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!