Nyitókép: Getty Images

 

Annak a személynek, aki otthoni karanténban tartózkodik és több személlyel él egy háztartásban, korlátoznia kell a kapcsolattartást, egy külön szobába kell karanténba vonulnia, a helyiséget pedig gyakran kell szellőztetnie – tájékoztatott Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

 

„Az illetőnek nem szabad megosztania a közös szobát azokkal a személyekkel, akik a veszélyeztetett kategóriába tartoznak. A korlátozás a közös fürdőszobára is vonatkozik”

 

– mondta Eliášová azzal, hogy karanténban lévő személynek kell utoljára használnia a fürdőszobát, majd használat után alaposan ki kell fertőtlenítenie. Alapszabály a saját törölköző használata és a helyes kézfertőtlenítés betartása.

 hirdetes_810x300  

 

Az egészségügyi tárca azt is kihangsúlyozta, hogy a karanténban lévő személynek a közös háztartásban élő személyektől 1,5 méteres távolságot kell tartania és szájmaszkot kell viselnie. Az ételt a saját szobájában kell elfogyasztania, ezenkívül saját edénnyel és pohárral kell rendelkeznie.

 

A fehérneműjét minimum 60 fokon szükséges kimosnia, kivasalnia pedig a lehető legmagasabb fokozaton kell. A szemetet egy műanyag zsákban, jól lezárva kell tárolni.

 

Amennyiben a karanténban lévő személy családi házban lakik, akkor a kertbe, illetve az udvarra kimehet. Ha lakásban lakik, akkor a saját erkélyére szintén kimehet.

 

Függetlenül attól, hogy kötelező lesz-e vagy önkéntes alapú, letesztelteted magad COVID-19-re?

  • Nem (50%, 1 295 szavazat)
  • Igen (50%, 1 276 szavazat)

Szavazatok száma: 2 571

Betöltés ... Betöltés ...

 

A bevásárlással (élelmiszer, gyógyszer) egy olyan személyt szükséges megbíznia, aki nincs karanténban. Ennek a személynek a bevásárlást az illető bejárati ajtaja elé kell letennie.

 

Az egészségügyi tárca kiemelte, a rendelést telefonon és e-mailen keresztül is meg lehet oldani. Az árubeszerzéssel kapcsolatos információknál fel kell tüntetni, hogy a bevásárlást hagyják a bejárati ajtó előtt.

 

A tárca azt is kihangsúlyozta, hogy az otthoni karanténban tartózkodó személy nem járhat nyilvános helyekre, beleértve az üzleteket, kulturális-, társadalmi- és sportrendezvényeket, nem vehet részt magánakciókon, nem közlekedhet tömegközlekedési eszközön vagy taxiban, nem látogathat meg senkit és ő sem fogadhat látogatókat.

 

Abba a házba vagy lakásba, ahol a karanténban lévő személy tartózkodik, csak azok a személyek léphetnek be, akik ott laknak, vagy egészségügyi szolgáltatást nyújtanak.

 

Amennyiben a karanténban lévő személynél igazolják a COVID-19 jelenlétét, akkor azoknak a személyeknek, akikkel egy háztartásban él, szintén otthoni karanténban kell maradniuk.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.