Nyitókép forrása: origo.hu

 

A brit gyógyszerfelügyelet gyakorlatilag rekordidő alatt engedélyezte a Pfuzer és BioNTech közös fejlesztésű vakcinájának használatát. Ezzel zöld utat adtak a koronavírus elleni tömeges oltásoknak a szigetországban – Európában elsőként.

 

A német amerikai vakcina mRNS (messenger-RNS) technológiát alkalmaz. Viszonylag új módszerről van szó, amelyet oltóanyagokban élesben még nem nagyon használtak, de a klinikai eredmények rendkívül meggyőzőek. A Pfizer vakcinája hivatalosan 95 százalékos hatékonyságú, vagyis a beoltottak 95 százalékában vált ki immunválaszt és így védettséget.

 

Nagy hátránya a Pfizer vakcinájának az ára, és hogy -70 fokon kell szállítani és raktározni. Nagy-Britannia azonban valószínűleg megbirkózik ezekkel a kihívásokkal.

 

 hirdetes_810x300  

A brit gyógyszerfelügyelet, az MHRA szerint már a jövő héten megkezdődhet a lakosság beoltása. A britek először a legveszélyeztetettebb csoportokat oltják majd be, prioritást első körben az idősek élveznek.

 

London 40 millió adag oltóanyagot rendelt meg, mivel kétkörös oltásról van szó, ez a mennyiség 20 millió embernek lesz elegendő. Napokon belül érkezik egy 800 ezer darabos szállítmány, hamarosan újabb tízmillió adag.

 

A brit hatóságok célkitűzése 50 százalékos országos oltottsági szint elérése, ami a 67 milliós népességű országban 34 millió immunizált személyt jelent (papíron ez 71,5 millió adag 95 százalékos hatékonyságú vakcinát feltételez).

 

A BBC közlése szerint a két oltás között 21 napnak kell eltelnie. A vakcinák ára 15 font (16,62 euró) darabonként.

 

A Pfizer koronavírus elleni vakcinája rekordidő, kevesebb, mint 10 hónap alatt készült el. A vakcinákat rendszerint több évig fejlesztik, ám azt most a globális gazdaság (és valljuk be, maguk az emberek) sem bírnák ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!