Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Egyre több európai ország vezet be utazási korlátozásokat annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a koronavírus új törzse behurcolásának esélyét. A vakcinázás megkezdésének küszöbén kisebb pánik kezd eluralkodni a nyugati világban, de a WHO mértéktartásra szólított fel: egyelőre nem ismertek az új vírusváltozat tulajdonságai, és ígéretet tett arra, hogy időben értesítik a nyilvánosságot a részletekről. A közvéleményt érdeklő kérdésekből jelenleg több van, mint válasz.

 

Mennyivel terjed gyorsabban a vírus, mint a SARS-CoV-2 eddig ismert változata? Mennyivel halálosabb, illetve az eddigieknél okozhat-e súlyosabb lefolyású betegséget? A már megfertőződtek és meggyógyultak antitestjei védettséget biztosítanak ellene? Hatásos a vakcina ellene, vagy új vakcina fejlesztésébe kell fogni?

 

Ezek közül csak egyre érkezett válasz: Boris Johnson brit kormányfő a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy a brit adatok szerint az új törzs 70 százalékkal terjed gyorsabban. Ennél többet azonban még nem hoztak nyilvánosságra. A vírus 23 genetikai módosuláson ment át, ami a The Wall Street Journal szerint szokatlanul nagy számú változást jelent.

 

 hirdetes_810x300  
Amit eddig tudni lehet az új törzsről

 

Állítólag a vírus fehérjeszerkezete is megváltozott, ami azért fontos, mert a vírus szaporodásában nagy szerepet játszik a felületén található úgynevezett tüskefehérje, amely egy enzimet választ ki, amivel feloldja más sejtek sejtfalát. A sejtfalon áthatolva a vírus saját DNS-ét helyezi el a sejtben, így reprodukálva önmagát. Ha ez megváltozott, akkor a vírus alapvető viselkedése is módosult.

 

A brit kutatók szerint az új törzs először valamikor szeptember 21. körül jelent meg London környékén. A szeptember 20. és november 15. közötti új eseteknek a 28-át már az új törzs okozta, de december 9-én a brit fővárosban már az összes esetszám 62 százalékáért volt felelős az új változat.

 

A kutatók úgy vélik, hogy az új törzs emberben fejlődött ki, vélhetően egy krónikus betegségben szenvedő, legyengült immunrendszerű személyben.

 

Arról egyelőre csak találgatások vannak, változik-e az új törzs megjelenésével a vakcinák hatékonysága. A kutatók szerint ennek megvan a reális lehetősége, de egyelőre semmi bizonyíték nem utal rá.

 

Több európai ország is lezárja légterét Nagy-Britannia előtt. Mutálódott és elszabadult a koronavírus az angoloknál

 

A világ elzárkózik a brit szigetektől

 

Miközben a britek saját hazájukban is szigorították a kijárási tilalmat, és a korábbi karácsonyi enyhítéseket is eltörölték, több európai ország beutazási tilalmat rendelt el az Egyesült Királysággal szemben.

 

Vasárnap Hollandia lezárta határait a szigetországból érkezők előtt, egészen január 1-ig. Olaszország az új törzs hírére országos lockdownt vezett be a karácsonyi és újévi ünnepek idejére, és korlátozzák Nagy-Britanniából visszaérkezők belépését – törlik a beérkező járatokat. A brit szigetekkel szemben korlátozásokra készül Németország és Franciaország is. Aki Angliából érkezik Szlovákiába, annak december 21-től kötelező izolációba kell mennie, menyből csak negatív PCR-teszt birtokában szabadulhat.

 

Az új koronavírustörzs terjedése miatt szinte teljes zárlat lép életbe Londonban és környékén

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!