Nyitókép: treeoftheyear.org

 

Február 28-ig lehet szavazni az Európai év fája elnevezésű verseny jelöltjeire, köztük a Magyarországot képviselő mélykúti júdásfára és a Szlovákiát képviselő dernői kocsányos tölgyre.

 

A tizenegyedszer meghirdetett európai megmérettetésben a hagyományok szerint két fára szavazhat mindenki. A szavazatok számának alakulását folyamatosan lehet követni, de az utolsó héten a szavazás titkossá válik, az eredményt a március közepén esedékes brüsszeli díjátadón hozza nyilvánosságra a szervező Environmental Partnership Association (EPA).

 

 hirdetes_810x300  

A jelöltekre, köztük a mélykúti templomdombon álló mintegy 250 éves júdásfára és  az Andrássy gróf egykori híres dernői vasgyárának közelében található 700 éves kocsányos tölgyre ezen az internetes oldalon voksolhatnak hétfőtől a résztvevők.

 

A magyarországi júdásfa tavaly októberben 5 091 szavazattal lett a magyarországi Év fája cím birtokosa, míg a szlovákiai dernői tölgy 5 246 szavazattal nyerte el a díjat, így indulhattak az Európai év fája versenyben, ahol idén 14 ország fái vetélkednek egymással.

 

Mélykúti júdásfa, fotó: treeoftheyear.org
Dernői kocsányos tölgy, fotó: treeoftheyear.org

 

A mélykúti júdásfát a vajdasági Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen a Grassalkovich család által építtetett templom északi oldalán az 1760–70-es években. A néphit szerint a júdásfa virágai Krisztus Urunk vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak.

 

A dernői kocsányos tölgy Andrássy gróf egykori híres dernői vasgyárának közelében található. A 19. század 40-es éveiben itt, ebben a községben öntötték a budapesti Lánchíd részeit, ezért is kapta a település a Kis-Pest nevet. Ma ez a gyönyörű fa az egyik állomása a falun keresztülvezető Dernő kincsei tanösvénynek, mely visszarepíti a látogatót a bányászat dicső időszakába. A tölgyről már 1670-ben is említést tett a falu krónikája.

 

2020-ban a cseh résztvevő, a Cseh-Morva-fennsíkon egy sziklanyúlványon élő erdei fenyő győzött az Európai év fája versenyen 47 226 szavazattal.

 

MTI/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.