Nyitókép: Összefogás sajtóhír

 

Igazi versenyhelyzet alakult ki az elvileg a „zegységre” törekvő MKP, Összefogás és Most-Híd között. Mindegyik végre dolgozni kezdett. Igaz, nem csak a magyarság érdekében (a vegyesék részérők sokkal inkább saját ideológiájuk védelméről van szó), de legalább valami.

 

Kezdjük a kártékonnyal közülük, a Most-Híddal, akik épp a népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó kérdése miatt mennek szembe a magyarsággal. Régi-új szövetségeseik ennek érdekében most is a szlovákok, akik ha az önfeladást hirdető  „jó”, vagy megmaradásért küzdő „rossz” magyar között kell választaniuk, természetesen mindig a „jó” oldalra állnak. Még az olyan normális szlovákok is jelen esetben, mint Ondrej Dostál.

 

Végre érdemi munka

 hirdetes_810x300  

 

Az MKP szintén rá lett kényszerítve az érdemi munkára. Ennek legközelebb szerdán, február 3-án adhatják majd jelét. Forró Krisztián és Farkas Iván sokat sejtető közös sajtótájékoztatójának témája az önkormányzatok aktuális helyzete lesz.

 

Na és itt van az Összefogás is, akik szakértő csapattal elemzik a Covid-helyzetet. Mi több, kezdeményezésükhöz az MKP-t is sikerült társítaniuk, így – ha egyelőre még csak szakmai alapon is -, de végre közös platformra került a két magyar párt. Mert hogy a Most visszautasította az ajánlatot, azon nincs mit csodálkozni. Az Összefogás által életre hívott munkacsoport mai ülésén megtárgyalta a déli járások kiemelkedő járványügyi helyzetét és ajánlásokat hozott.

 

A munkacsoporton különböző területek (egészségügy, közigazgatás, önkormányzatok, rendvédelem) képviselői vitatták meg az egyre romló járványügyi adatokat. A február 2-i ülésén részt vett Horváth Zoltán, dunaszerdahelyi orvos; Banai Tóth Pál, a komáromi járás elöljárója; Both Péter, dunaszerdahelyi rendőrkapitány; Fraenken Emil, kassai orvos, Földváry Terézia, Sárosfa polgármestere és Agócs Gergely, Királyráv polgármestere. A munkacsoport tagjai továbbá Gašpar Alica, pszichológus; az MKP részéről Viola Miklós, orvos; és felvettük a kapcsolatot a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatallal,s a következőkben várhatóan további szakértőkkel bővül a csoport.

 

Nem lenne jobb, ha a magyar egység csak a magyar érdekeket valóban felvállaló pártok között köttetne meg?

 

Alább a mai Covid-munkacsoport ülésének összefoglalója:

 

A kórházak túlterheltsége már a magyarlakta területeken is jelentkezik, a legutóbbi országos tesztelés eredményei is alátámasztják, hogy a 10 legfertőzöttebb járás közül hat járás déli, magyarok lakta terület.

 

A járványhelyzet mérséklése érdekében mind a lakosság, mind az államigazgatás részéről magasabb fokú fegyelmezettségre van szükség. A lakosság felé egyértelmű, betartható, és következetes igényeket kell fektetni a járványvédekezés kapcsán. Nincs szükség minden héten változó szabályokra, helyette a meglévő rendelkezések betartatására kell nagyobb hangsúlyt helyezni. A rosszabb déli statisztikai adatok részben a más településekről/járásokból érkező személyek teszteredményei, másrészt egyes határmenti településeken, mint Komárom, a határ túlsó feléről érkező tesztalanyok eredményei rontják le. A munkacsoport szorgalmazza ennek a statisztikai torzításnak a mielőbbi kiküszöbölését. Ennek egyik lehetséges módja, hogy az idegen helyekről érkező tesztalanyok eredményeit külön statisztikában kezeljék, ne adják hozzá az adott település adataihoz.

 

Különösen igaz ez a határ menti állandó mintavételi pontok esetében, pl. Komáromban jelentős a Magyarországról bejövő tesztalanyok száma, akik nagyobb eséllyel fertőzöttek, hisz azért jönnek át tesztre, mert tüneteik vannak, vagy kontaktszemélyek voltak, Magyarországon pedig nincs lehetőségük ingyenes tesztelésre.

 

Kép forrása: Összefogás

 

A szakmai stáb egyetértett abban, hogy az oktatás minőségének fenntartása érdekében megoldást kell találni az iskolák újranyitására. Ezért azt javasolja, hogy az oltási ütemtervben sorolják át a pedagógusokat a kritikus infrastruktúra kategóriájába.  Emellett az iskolák működtetésének feltétele a heti rendszerességű tesztelés mind az alkalmazottak, mind a diákok részéről.

 

Szlovákia oltási stratégiáját körültekintően kell meghozni, a tömegteszteléseken is tapasztalt kezdeti torlódások fatális következményeket jelenthetnek, hisz az oltási pontokon is magas a fertőzés, és a gócpontok kialakulásának veszélye. Emellett alternatív módokat kell találni az oltóanyagok beszerzésére, hisz jelenleg csak Pfizer oltóanyagok érhetőek el Szlovákiában, amelyek tárolása speciális, -80 Celsius fokos hűtőkamrákat igényelnek, és mennyiségben sem fedezik az ország igényeit. Ezért mielőbb alternatív beszerzési lehetőségeket kell keresni, mint a DNS-alapú vakcinák, amelyek tárolása is egyszerűbb – így gyorsabb lehet a lakosság beoltása, akár a körzeti rendelők bevonásával.

 

Mind az egészségügyben, mind a rendfenntartásban jelentős humánerőforrás-hiány lépett fel, több kórházban is kevés az ápoló, a rendőrség nem képes biztosítani a korlátozások betartásának ellenőrzését és hiányzik a megfelelő kontaktkutatás is. A személyzeti hiányosságok enyhítése érdekében lehetővé kell tenni az egészségügyi alkalmazottak átszervezését a különböző intézetek között, és megfontolandó a katonaság nagyobb mértékű bevonása a korlátozások ellenőrzésére, a rendőrségre és a közegészségügyi intézetekre nehezedő terhek enyhítésére.

 

Körkép.sk/KT

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.