Nyitókép: Puntigán József

 

Szlovák-magyar együttműködésben bővítik a turisztikai kínálatot Gácson és Salgótarjánban, a szlovákiai községben és a Nógrád megyei városban kialakítják Csontváry Kosztka Tivadar és Mustó János festőművészek emlékházait is – tájékoztatta az MTI-t a salgótarjáni városháza csütörtökön.

 

A Nógrád egyedi kultúrtörténeti értékeit bemutató fejlesztésre az Interreg pályázat segítségével 735 ezer eurót fordítottak. A projekt magában foglalja a festők életét és munkásságát bemutató interaktív kiállítások kialakítását, Gácson a Csontváry Kosztka Tivadar emlékház a fazekasság és kerámia történetének, és Csontváry gyógyszertárának is emléket állít.

 

A nógrádi Lucfalván született Mustó János és több szlovákiai magyar festő művészetére épülő képzőművészeti tárlatnak és kiállításnak a megújuló Dornyay Turistaház ad majd otthont, a Salgótarján eresztvényi városrészében lévő épület szlovák fotóművészek, festők, fafaragók, népi iparművészek kiállításainak is  helyszínéül szolgál majd. Az emlékházak teret biztosítanak kreatív műhelyek, kulturális események szervezéséhez, és múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz. A beruházásoktól a Novohrád-Nógrád Geoparki települések vonzóbbá válását, a látogatók számának növekedését várják.

 

Újabb fejlesztések előtt áll Gács és a Csontváry örökség

 hirdetes_810x300  

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:
Címkék: Gács Salgótarján

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!