Nyitókép forrása: rokovania.sk

 

Szerdán (május 26.) a kormány jóváhagyta az ún. utazási szemafort. Eszerint az egyes országokat a járványügyi kockázat szempontjából három kategóriába sorolták – zöld, piros és fekete.

 

A zöld kategóriába tartoznak a kedvező járványügyi helyzetű országok – pl. az EU tagországai, a piros kategóriába a kedvezőtlen járványügyi helyzetű országok, a feketébe pedig azok, ahova nem javasolt a beutazás. A szemafort, mely május 31-ével lép hatályba, kéthetente tervezik frissíteni, egyéni esetekben korábban.

 

Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint az utazási szemafor célja, hogy lehetővé tegyék a relatíve biztonságos külföldi utazást a polgárok számára, ezzel együtt minimalizálni az új fertőzések, vírusmutációk behurcolását az országba.

 

 hirdetes_810x300  

A tárca szerint a szemafor kialakítása során a fő gondolat az volt, hogy az EU tagállamai osztatlan járványügyi egységet képezzenek. Mint fogalmaznak, a szemafor megalkotói akceptálták a nagyobb kockázatot is, ami ebből adódik. Egyúttal azzal kompenzálták, hogy a többi ország számára szigorítottak, ezért nincs köztes narancssárga kockázati besorolás.

 

zöld országokból való hazatérés után 14-napos házi karantén lesz érvényben, amelyet rögtön a hazatérés után ki lehet váltani egy friss PCR-teszttel. A kötelező házi izoláció alól kivételt kapnak azok, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, vagy a hazatérést megelőző 180 napban estek át a fertőzésen, valamint a 18 évnél fiatalabbak.

 

piros országokból való hazatérés után 14-napos házi karantén lesz érvényben, amelyet legkorábban a hazatérést követő 8. napon lehet kiváltani friss PCR-teszttel.

 

fekete országokból való hazatérés után 14-napos házi karantént írnak elő, melyet nem lehet negatív PCR-teszt ellenében sem lerövidíteni.

 

forrás: rokovania.sk

 

A Közegészségügyi Hivataltól még várható egy rendelet melyben pontosítják a főleg az ingázókra vonatkozó kivételeket a piros és fekete országokból való hazatérés esetére.

 

 Zöld országok

 

Az EU tagországai, Ausztrália, Kínai Népköztársaság, Kínai köztársaság (Taiwan), Grönland, Izland, Izrael, Dél-Korea, Makaó, Norvégia, Új-Zéland, Szingapúr

 

Piros országok

 

Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Egyiptom, Grúzia, Jordánia, Kanada, Kazahsztán, Kuba, Kuvait, Malajzia, Mongólia, Oroszország, Észak-Macedónia, Szerbia, USA, Tádzsikisztán, Thaiföld,  Tunézia, Törökország, Ukrajna, Üzbegisztán

 

Az összes többi ország, melyek nem kaptak zöld vagy piros besorolást, feketének számítanak.

 

A rendelkezésre álló információk szerint a hazautazáskor regisztrálni kell a korona.gov.sk/ehranica oldalon, a repülőgéppel érkezőknek a mindop.sk/covid oldalon.

 

Az országok besorolását a Közegészségügyi Hivatal, a Külügyminisztérium és a Belügyminisztérium határozza meg az Egészségügyi Elemzések Intézete által szolgáltatott információk alapján.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.