Nyitókép forrása: cgtn.com

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) regisztrálta, tehát javasolja a Pfizer/BioNTech cégpáros által 12-15 éves gyermekek számára kifejlesztett koronavírus vakcinát. Az oltás ugyanúgy kell beadni, mint a már korábban regisztrált 16 éven felülieknek szánt oltóanyagot, tehát két adag oltás injekcióval, legalább három hetes különbséggel.

 

Ez az első, gyermekeknek szánt koronavírus elleni oltás az EU-ban, amelyet engedélyezett az EMA.

 

A szakértők a gyermekek és serdülők beoltását rendkívül fontosnak tartják a nyájimmunitás eléréséhez, ám egyesek azért kritizálják a gazdag országokat, mert minden egyes polgárukat vakcinázni akarják, miközben a szegényebb országok nem férnek hozzá az oltóanyagokhoz. Ez nem egyszerűen szolidaritási kérdés, ha a világ nagy részén nem sikerül nyájimmunitást kialakítani, akkor a koronavírus mindig újabb és újabb gócokat alakít ki, tömegek betegszenek meg, amivel nő a vakcinákkal szemben ellenállóbb mutációk megjelenésének esélye.

 

 hirdetes_810x300  

A Pfizer/BioNTech márciusban közölt klinikai tanulmánya szerint oltóanyaguk 100 százalékos hatékonyságot mutat a 12-15 éves korosztályon végzett teszteken, amelyeken 2260 gyerek vett részt és egyetlen káros mellékhatás sem mutatkozott meg.

 

Az EMA továbbra is az átoltottsági szint növelését szorgalmazza Európában. Egyelőre csak lehetséges forgatókönyvként kezeli azt a lehetőséget, hogy az oltással szerzett védettséget az új mutációk miatt egy harmadik, emlékeztető oltással kell megerősíteni.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!