Nyitókép forrása: 24.hu

 

Szlovákiában a Szputnyik V-vel való oltakozás kudarcba fulladt. Nem is annyira az érdektelenség, hanem a hónapokig tartó politikai ellenkampány miatt, illetve azért, mert csak akkor engedélyezték a használatát, mikor már a lakosság nem érezte a járvány nyomását. Romániában és Bulgáriában azonban a helyzet jóval súlyosabb. A nyár és a járvány enyhülésének beköszöntével mindegyik vakcina iránt megcsappant az egyébként is gyér kereslet, és fennál a valós veszélye annak, hogy lejár a szavatossága a raktárakban heverő oltóanyagoknak.

 

Az a lehetőség is szóba került, hogy a felhasználatlan vakcinákat megsemmisítik, ám erről végül a döntéshozók letettek, tekintve, hogy szerte a világban súlyos vakcinahiánnyal küzdenek. Miközben a vakcinamennyiség halmozódik, a két ország kormánya lejárati időhöz közel eső vakcinákat adományoz vagy ad el, próbálják késleltetni a már megrendelt szállítmányokat. Bulgária vendéglátóipara úgy próbál alkalmazkodni, hogy a szállodák ingyenes oltásokat kínál a külföldről érkezőknek.

 

A romániai oltakozási hajlandóság is olyannyira visszaesett, hogy az argentin rögbiválogatott tagjai bukaresti mérkőzésük előtt, a román fővárosban megkaphatták oltásaikat.

 

 hirdetes_810x300  

Romániában a lakosság 24 százaléka van beoltva, Bulgáriában mindössze 12 százalék, amivel uniós sereghajtónak számít. A vakcinázási hajlandóság a lakosság bizalmatlansága miatt mindvégig alacsony volt. Ezt az AstraZeneca körüli vérrögképződési mizéria csak súlyosbította . Jelenleg Romániában 35 ezer adag Astra oltóanyag szavatossági ideje tegnaptól (június 30.) lejárt.

 

Bulgária körülbelül 20 ezer olyan AstraZeneca oltóanyaggal rendelkezik, amely július végével lejár. Mindkét esetben szakértők vizsgálják a lejárati dátum kitolásának lehetőséget.

 

A szállítmányokat is próbálják késleltetni

 

De nem csak a már meglévő vakcinák okoznak dilemmát, hanem a megrendeltek is. Mindkét keleti-európai ország több milliós tételű vakcinaszállítmányok késleltetéséről tárgyal, hogy elkerülje a túlkínálatot. Értelemszerűen, ha kudarcot vallanak, akkor nem tízezres, hanem százezres, akár milliós nagyságrendben emelkedik a felhasználatlan oltóanyagok száma. Romániának a nyár előttünk álló két hónapjában 4,4 millió adag vakcinát kell kifizetnie.

 

Nem csak Romániában és Bulgáriában, de Európa-szerte visszaesett az vakcinázási kedv. Paradox módon, a döntéshozók oltakozásra szólítottak fel, de közben május második felétől enyhítettek a korlátozásokon, hogy a lakosság külföldre utazhasson üdülni. És mindeközben a szakértők kongatják a vészharangot a Delta-variáns miatt, amely 60 százalékkal gyorsabban terjed a brit mutációnál, és a reprodukciós rátája akár 7-8 is lehet. A szlovák kormány egyébként épp szerdán döntött a szigorításokról, amely viszont csak július 9-én lép érvénybe, így a külföldön üdülők első turnusára nem vonatkozik, az országban pedig már megjelent a Delta-variáns.

 

Eladás, eladományozás és oltásturizmus

 

Az oltakozás felpörgését Románia és Bulgária más-más eszközökkel küzd. Bulgária azon túl hogy több tízezer vakcinát adományoz el elsősorban nyugat-balkáni országoknak, növelni akarják az „oltásturizmust”, ami azt jelenti, hogy a külföldieket is beoltják, mindezt a turisztika támogatásának jegyében.

 

Romániában a körzeti orvosok hálózatát akarják felhasználni. A vakcinázási stratégia fókuszát átirányítják a városokról a vidékre, és próbálják meggyőzni a körzeti orvosokat, hogy hassanak oda a helyi közösségekre, és segítsenek meggyőzni az embereket az oltás előnyeiről. Ez a feladat azonban egyáltalán nem könnyű.

 

A lakosság igen széles rétegei bizalmatlanok az oltással szemben, félnek a rövid és a hosszútávú mellékhatásoktól is. Nagyon úgy tűnik, hogy a bolgár kormány nem is nagyon számít áttörésre, a múlt héten megállapodtak, hogy 1,2 millió adag Pfizer-vakcinát adnak el Dániának.

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.