Nyitókép: sme.sk/illusztráció

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szlovákia a koronavírus delta-variánsát minél jobban megakadályozandó egy sor intézkedést vezetett be, mely a határátlépést érinti. Tekintettel arra, hogy a külföldön nyaralók, vagy külföldi munkahelyről hazatérők nagyobb eséllyel hozhatják be a veszélyesebb vírusmutánst, a karanténintézkedéseken és a határellenőrzéseken szigorítottak leginkább.

 

Eszerint mindenki, aki akár csak egy bevásárlás erejéig is elhagyja az országot, köteles a hazatérés előtt regisztrálni az eHranice rendszerében. Főleg a kirándulók esetében az Egészségügyi minisztérium felhívja rá a figyelmet, hogy a szükséges nyomtatványt már a határátlépést megelőző 30 napban ki lehet tölteni. Ez főleg azoknak jelent segítséget, akik nem használnak okostelefont, hogy bármikor regisztrálni tudjanak.

 

„Az eHranica nyomtatványának kitöltése akár 30 nappal a Szlovákiába való hazatérés előtt lehetővé teszi a kötelező regisztrációt még a külföldre való tényleges kiutazás előtt, például a nyaralás esetében. Ugyanakkor lehetőséget biztosít arra is, hogy az utazók, akiknek nincs okostelefonjuk vagy más szükséges berendezésük, megcsinálják a regisztrációt az otthon kényelmében még a kiutazás előtt, és a regisztrációról szóló igazolást kinyomtathassák még a Szlovákiából való elindulás előtt, vagy hogy a regisztrációban segítséget nyújthassanak számukra rokonaik”

 

emeli ki az egészségügyi tárca.

 hirdetes_810x300  

 

Zuzana Eliášová szóvivő rámutatott, hogy az új határrezsim mellett nem számít, hogy a Szlovákia területére belépő személy csak bevásárolni volt a határ túloldalán, vagy üdülni ment külföldre. Szavai szerint szintén nem számít, hogy az adott személy megkapta-e a koronavírus elleni oltásokat, van-e negatív koronavírustesztje, vagy igazolása arról, hogy átesett a fertőzésen.

 

„A regisztráció során azonban lehetőség van a karantén alóli kivétel beváltására, ha az adott személy teljesíti valamelyik fent említett feltételt”

 

zárta a szóvivő.

 

Indul a szigorú szlovák határellenőrzés. Ezeken a határátkelőkön biztosan nem jut át

 

Hétfőtől intenzívebb határellenőrzések kezdődnek a Szlovákiába való belépésnél

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!