Nyitókép forrása: Illusztráció/AP Photo/Darko Vojinovic

 

A lakosságarányos napi esetszámok növekedésében Szlovákia immáron a világ 9. legrosszabb adatával rendelkezik – írja az Aktuality.sk. Ráadásul, nem csak Szlovákia, hanem Európa nagy része hasonló problémákkal küzd. A meredeken felfelé ívelő járványgörbéket látva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „aggasztónak” minősítette a helyzetet. Ennél persze többről van szó: Európa és Közép-Ázsia felel a világ összes új koronavírus-fertőzésének ötven százalékáért, és a halálesetek 40 százalékáért. A csehek kemény szigorításokat helyeztek kilátásba, a német adatok rekordokat döntöttek.

 

A lakosságarányos napi esetszám növekedése lényegében (nemzetközi összehasonlításoknál) az egymillió főre vetített új esetek változását jelenti, amit rendszerint egy hét átlagában tüntetnek fel. Jelenleg a világ és Európa legrosszabbja e tekintetben Szlovénia, és Szlovákia előtt összesen 5 uniós ország és hat európai ország szerepel (Montenegró a nyolcadik helyen végzett).

 

Ausztriában már csak oltás ellenében síelhetünk

 

Az osztrákok is kapkodnak a fejükhöz. Hosszú nyugalmi időszak után ismét szigorításokat vezetnek be. Pénteken 9388 új fertőzöttet regisztráltak az osztrák hatóságok, és az elmúlt napokban jelentősen nőtt a kórházban ápoltak száma.

 hirdetes_810x300  

 

Eddig az osztrák hotelek, éttermek, felvonók, síközpontok vendégeitől csak negatív tesztet kértek. Hétfőtől azonban már kötelező az oltási igazolás vagy a betegség abszolválásáról szóló igazolás felmutatása. És ez a szlovákiai turistákra is vonatkozik.

 

Ausztriában egyébként a szlovákiainál jóval magasabb a lakosság oltottsági szintje: a felnőtt lakosság 64 százaléka teljesen beoltott, míg Szlovákiában ez az arány mindössze 45 százalék. Megjegyezzük, az uniós átlag 70 százalék, tehát az osztrákoknak is van mit behozniuk.

 

Csehország szigorít, a németek rekordokat döntenek

 

Rekordközeli magasságokba emelkedtek a járványmutatók Csehországban is. Andrej Babiš (valószínűleg) leköszönő kormányfő szigorító intézkedéseket helyezett kilátásba, részletek szerdán várhatók, egyelőre nem sokat tudni a cseh kormány terveiről. Azt azonban tudni, hogy az oltatlan egészségügyi dolgozók már csak negatív teszt ellenében mehetnek munkába.

 

Németországban is romlik a járványhelyzet, megdőlt a napi esetszámok abszolút német rekordja, pénteken 37 120 fertőzöttet azonosítottak. Jens Spahn német egészségügyi miniszter már a teljesen beoltottakat is a harmadik oltás felvételére buzdítja, és azt hangoztatja, hogy a harmadik adag vakcinának nem kivételes esetnek, hanem általános jelenségnek kéne lennie.

 

Ugyanakkor nem minden német tartományban vésztjósló a helyzet, de a legtöbb tartományban sajnos egyre kevesebb a szabad hely az intenzív osztályokon. A kórházak a korlátozások szigorítását szorgalmazzák, úgy vélik, ha ez nem történik meg, akkor megint lockdown lesz a vége, mint tavaly.

 

Nnapi új esetszámok 14-napos mozgóátlaga Európában – térkép. Forrás: ecdc.europa.eu

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!