Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Kevésbé valószínű, hogy a Delta-mutáció új, Nagy-Britanniában terjedő alvariánsa, az AY.4.2 COVID-tüneteket okoz – állítja a londoni Imperial Collage egyetem legfrissebb tanulmánya. Októberhez képest novemberben a briteknél is csökkent a napi új esetszám.

 

A csütörtökön megjelent tanulmány valós időben próbálja felmérni a koronavírus-fertőzés terjedését. Kiderült, hogy az AY.4.2 felel az összes szekvenált (tehát variáns azonosítása céljából bevizsgált pozitív PCR-teszt) minta 12 százalékáért. Ugyanakkor csak az alvariánssal megfertőződött személyek egyharmadánál mutatkoztak a klasszikus COVID-19 tünetei. Összehasonlításképp, a világ nagy részén jelenleg domináns eredeti Delta-variáns a megfertőződöttek több mint felénél okoz klasszikus COVID-tüneteket.

 

A kutatók egyelőre csak feltételezik, hogy az alvariáns valamivel fertőzőképesebb a Deltánál, de semmi sem utal arra, hogy súlyosabb kórlefolyást okozna.

 

 hirdetes_810x300  

„Úgy tűnik, hogy az alvariáns kevésbé szimptomatikus, ami jó hír”

 

közölte a brit Királyi Egyetem járványszakértője, Paul Elliott. Hozzátette, hogy nem csak azért jó hír, mert kisebb nyomást okoz a kórházakra nézve, hanem azért is, mert a kevesebb tünet (köhögés, tüsszögés) csökkenti a vírus továbbadásának esélyét, amivel csökken a súlyos lefolyású fertőzés esélye is.

 

A tanulmány azt is megjegyzi, hogy a kór elkapásának esélye a harmadik vakcina felvételével egyharmaddal csökken a két vakcinával beoltottak helyzetével szemben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!