Nyitókép forrása:  SITA/Johanna Geron, Pool Photo via AP

 

Nekiesett az finn ellenzék Sanna Marin miniszterelnöknek, aki a hétvégét a járványhullám ellenére nyilvános helyen történtő szórakozással töltötte, pedig kabinetbeli kollégája, Pekka Haavisto külügyminiszter PCR-tesztje pozitív lett. A jelenleg hatályos finn szabályok a teljesen beoltott személyek számára akkor sem ír elő karantént, ha pozitívan tesztelt személlyel kerültek kapcsolatba.

 

Marin pedig a Butchers klubban töltötte a szombat estét, amelyről képek is nyilvánosságra kerültek. Hétfőn pedig elkezdődött a politikai nyomás. Az ellenzék érvelése szerint megvárhatta volna, míg az ő tesztje is negatív lesz. Szombaton ugyanis a közegészségügyi hatóság javasolta az összes miniszter, beleértve a miniszterelnök izolálását is a külügyi tárcavezető megfertőződése miatt.

 

„Természesen Marin viselkedése nem volt épp okos, felelőtlen volt”

 

mondta Mia Laiho, az ellenzéki Nemzeti Kolaíció Pártjának képviselője, aki a finn parlament egészségügyi bizottságának a tagjai is egyben.

 hirdetes_810x300  

 

Marin kezdetben azzal próbálta elhárítani a kritikát, hogy hangsúlyozta, minden szükséges óvintézkedést és előírást betartott, a hatóságok értesítését pedig csak vasárnap reggel kapta kézhez. A kezdeti ellenállásból viszont csakhamar visszavonulás lett, és a fiatal miniszterelnök asszony nyilvánosan bocsánatot kért viselkedéséért.

 

A finn Szociáldemokrata Párt elnöke és miniszterelnöke nem először adja jelét, hogy képes azonnal a közvélemény igényeire hangolódni. Májusban például egy másik kisebb horderejű „csínytevése” okozott napokig tartó sajtóhadjáratot: kiderült, hogy havi 845 euróért étkezett bejelentett lakhelyén. Szabályt nem szegett, mégis politikai ügy lett az dologból. És bár Finnországban csak 2023-ban lesznek a következő választások, de a Szociáldemokrata Párt nem engedheti meg magának, hogy további szavazókat veszítsen.

 

Nagyobb probléma azonban, hogy Finnországban jelenleg még nem érték el a járványhullám csúcsát, bár a statisztika az egyik legjobb az EU-n belül: napi 1277 fertőzöttet azonosítanak.

 

körkép.sk, politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!