Nyitókép forrása: Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash

 

Az AstraZeneca vagy Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának két adagja lényegesen kisebb védelmet nyújt az új Omikron-variáns ellen, összehasonlítva a Delta-mutációval szembeni védettséggel – állítja egy friss oxfordi tanulmány. A kutatók azonban abban bíznak, hogy a harmadik oltás majd javít a vakcinák hatékonyságán.

 

A hétfőn közül tanulmány olyan személyek vérmintáit vette górcső alá, akik négy héttel a második adag vakcina után voltak – értsd: frissen beoltottak, akiknél a vakcinák nyújtotta védettség a legmagasabb szinten áll.

 

Mikor a vérmintákat Omikron-variánssal fertőzték meg, akkor a tudósok „jelentős visszaesésről” számoltak be a koronavírust semlegesítő antitestek mennyiségét illetően – legalábbis kevesebb Omikron ellen hatásos antitestet találtak, mint a Deltánál tapasztalt immunválaszok esetében.

 

 hirdetes_810x300  

A kutatók megállapítása szerint a „vakcinázottaknak egyáltalán nem sikerült semlegesíteniük a vírust”, ami azt jelenti, hogy az Omikron esetében jóval több úgynevezett áttöréses esetre kell számítani. Magyarul, a teljesen beoltottak és az áttesettek is tömegesen újrafertőződhetnek. Ez új, minden eddiginél nagyobb járványhullámot is jelenthet. Az egyetlen jó hír, hogy továbbra is úgy tűnik, hogy az Omikron nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint a Delta vagy az Alfa. Persze, ennek bebizonyítása még várat magára.

 

Korábban egy izraeli kutatás azt erősítette meg, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinájának három adagja „jelentős védelmet” nyújt az Omikron ellen.

 

cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!