Nyitókép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Egy Süddeutsche Zeitungban megjelent írás szerint jövőre a franciaországi és a magyarországi választások határozzák majd meg az EU sorsát – hívta fel a figyelmet a Mandiner.hu.

 

A német lap szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök „ellenségként tekint” a „posztnemzeti” új német kormányra, és magát a választási kampányban a „nemzeti identitás őreként” mutatja majd be. A lap arra is kitért, hogy a Franciaországban a jobboldal hasonló stratégiát választ majd, hogy mozgósítsa Emmanuel Macron államfő ellenzékét.

 

A cikk szerzői szerint Németország azzal segítheti leginkább az Európai ügyet, ha egyértelműen kiáll Macron mellett, és úgy vélik, hogy a mélyebb EU-t jelentő „európai szuverenitás” előtt akkor nyílnak ki a lehetőségek, ha Macron győz, Orbán Viktor pedig veszít az idei választásokon.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy a német lap abban biztosan nem téved, hogy a francia és a magyar választások egész Európa sorsát meghatározzák majd. A német kormány céljait és Európa érdekeit illetően viszont lehetne vitatkozni. Például a franciák nem érdekeltek egy német vezetésű és dominanciájú szoros, föderatív EU létrejöttében, még ha az az ő elképzeléseik szerint „mélyebb” és „szuverénebb” lenne is. Macron ennek megfelelő külpolitikát folytatott elnökként, és ez valószínűleg újraválasztása esetén sem változna.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.