Nyitókép forrása: illusztráció/Pixabay.com

 

Kelet- és Közép-Európában fordul elő a leggyakrabban, hogy a használtautók kilóméterszámlálóját visszatekerik az eladás előtt – közölte a carVertical autótörténeti platform csütörtökön.

 

A carVertical az általa 2021-től végzett csaknem 900 ezer autótörténet-ellenőrzésen alapuló kutatásában 22 európai ország és az Egyesült Államok adatait hasonlította össze. Ez alapján Lettországban találták a legtöbb olyan használtautót, amit csalók manipuláltak: a balti országban az ellenőrzött járművek több mint 24 százalékának megváltoztatták a kilométerállását.

 

Magyarország a 8. helyen szerepel a vizsgált országok sorában, itt a használtautók 14,1 százalékánál manipulálták a kilométerórát.

 

A lista második helyén Románia áll, ahol minden ötödik használt autónál visszatekerték a kilométerszámlálót. Észtország a harmadik, Litvánia a negyedik, amit Oroszország, Ukrajna követ. A hetedik helyen álló Egyesült Államokban 14,81 százalék a kilométeróra-csalások aránya, a sor végén pedig Belgium szerepel, ahol az autók 9,85 százalékának volt manipulált a kilométerórája. (Szlovákia 10,54 százalékkal a 20. a sorban – a szerk.)

 hirdetes_810x300  

 

A közlemény idézte Matas Buzelist, a carVertical kommunikációs vezetőjét, aki elmondta, a kelet-európai piacok használt autóinak fő forrásai Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia és Olaszország. A határokon átnyúló autó adásvételek a legkockázatosabbak, mert ezek során gyakran manipulálják a futásteljesítményt. A kilométeróra visszatekerése egy úgynevezett láthatatlan bűncselekmény. Egyes tudományos kutatások szerint csak Európában évente több mint 9 milliárd euró gazdasági kárt okoz.

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!