Nyitókép forrása: Buday Mária

 

2022. március 3-án Komárom egy kevésbé ismert, mégis jelentős személyiségére emlékeztünk: Száznegyven évvel ezelőtt, 1882.március 3-án született városunkban Schmidthauer Lajos orgonaművész, zeneszerző és tanár.

 

Emléktáblája egy belvárosi épületen látható, a Jókai utca és a Ferences barátok utcájának találkozásánál – ahol a művész egykoron élt és alkotott. Jelenleg az épület emeleti részén a Művészeti Alapiskola néhány kihelyezett osztálya található, az intézmény főépületének közelében.

 

A rendezvényen részt vett Komárom város képviselete, a helyi Csemadok vezetősége, valamint a Művészeti Alapiskola igazgatósága.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: Buday Mária

 

Az orgonaművészről az utóbbi intézmény igazgatója, Pastorek Ferdinánd emlékezett meg, méltatva városunk szülöttének sokirányú tevékenységét és művészi elhivatottságát.

 

Schmidthauer Lajos Schmidthauer Antal gyógyszerész, gyógyforrásfelfedező fiaként látta meg a napvilágot, és apja nyomdokaiba lépve gyógyszerészeti oklevelet szerzett a Budapesti Tudományegyetemen. Tanulmányait követően gyógyszerészként tevékenykedett, ugyanis édesapja, Antal, az egykori híres Igmándi keserűvíz felfedezője és forgalmazója volt. (Nagyigmánd és Kisigmánd Dél-Komárom – közeli települések)

 

Fotó: Buday Mária

 

Schmidthauer Lajos a későbbi években teljesen a zenének szentelte életét. A budapesti Zeneakadémia és a Nemzeti Zenede tanáraként tevékenykedett, számos külföldi koncertet is adott. Hangversenyútjain Európa csaknem minden országát bejárta, több kortárs szerző orgonaművét elsőként ő mutatta be.

 

Orgonatervezéssel is foglalkozott, amelyekhez publikáció is kapcsolódik, e téren legjelentősebb alkotása Az új magyar barokk-mozgalom jó meglátásai, túlzásai és tévedései az orgonaépítészetben (Eger, 1937) címmel jelent meg.

 

Fotó: Buday Mária

 

Schmidthauer Lajos elismertsége kapcsán számos magyarországi orgonát avathatott fel. Természetesen zeneszerzőként is tevékenykedett, leginkább orgonaműveket, scherzókat és pasztorálokat komponált. Leghíresebb műve a Vihar a Balatonon című orgonafantázia.

 

Schmidthauer Lajos életútja sajnos tragikusan fejeződött be, mégpedig az 1956-os forradalom idején, így ennek egyik komáromi áldozataként tekintünk rá. 1956. november 4-én, a szovjet csapatok bevonulásakor, saját lakhelyén holtan találták, üres gyógyszeres tégelyek között, ám az önkezűség szándékoltsága a zűrzavaros helyzetben nem nyerhetett egyértelmű bizonyítékot.

 

Pastorek Ferdinánd emlékbeszédét követően a jelenlévő szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet koszúit Schmidthauer Lajos orgonaművész komáromi emléktáblája felett.

 

 

A koszorúzási alkalomhoz orgonahangverseny is kapcsolódik, március 5-én, a Szent András-bazilikában. A rendezvény fellépői Nagy István orgonaművész, valamint a Concordia Vegyeskar.

 

Komárom város kulturális tevékenysége, és ezen belül is zenei élete, minden korszakban gazdag és sokrétű tevékenységet mutatott és mutat.

 

Fotó: Buday Mária

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.