Nyitókép forrása: facebook.com/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko

 

Folytatódik a kultúrharc. Miközben az Egyesült Államokban hatályon kívül helyezték az abortusz szövetségi szintű szabályozását, az Európai Parlament francia kezdeményezésre  alapjogként akarja deklarálni az abortuszhoz való jogot. A vonatkozó határozat társszerzője a Progresívne Slovensko elnöke és EP-alelnök Michal Šimečka.

 

Bár a határozat elfogadása nem lenne jogilag kötelező érvényű a tagállamok számára, ahogy arra Brüsszel esetében mindig számítani kell, erre hivatkozva akarhatnak majd nyomást kifejteni a tagállamokra, vagy boszorkányüldözést indítani politikai-ideológiai alapon.

 

Az EP-ben a Renew Europe liberális frakciója kezdeményezte a határozatot, és csatlakoztak hozzájuk a szocialisták, a baloldal és a zöldek is.

 

 hirdetes_810x300  

Bár a javaslat a „Abortuszhoz való jog és a nők egészsége az EU-ban” címet viseli, már a francia előterjesztők politikai állásfoglalása is azt jelzi, hogy a gernderpropagandához hasonló politikai eszközről van szó.

 

„A globális nőellenes trend nyilvánvaló formát ölt Lengyelországban is, ahol a Jog és Igazságosság (PiS) pártja az elmúlt években új törvényt vezetett be, hogy ellenőrizze a nők testét, és nyilvánvaló a szándék Horvátországban, Szlovákiában és Litvániában is. A személyes szabadságjogokat deklaráló alapdokumentumot ezért ki kell bővíteni”

 

fogalmazott az EP-ben Stéphane Séjourné a francia progresszívoktól.

 

A Denník Štandard szerint nem meglepő, hogy a franciák tűzték zászlajukra a kezdeményezést, tekintve hogy maga Emmanuel Macron áll mögötte, kihasználva, hogy az év első felében Franciaország volt az EU soros elnöke – ebben az időben került asztalra a vitatott határozat.

 

És nem lepődhetünk meg, hogy a Macron pártjával anno szoros együttműködési szerződést aláíró szlovák Progresívne Slovensko elnöke, Michal Šimečka a javalat társszerzője.

 

A határozat szövegezése önmagában is aggodalmat keltő – független az ideológiai kérdésektől. Abban ugyanis az szerepel, hogy mindenkinek alapvető joga van a biztonságos és legális abortuszhoz, és hogy kötelezné a tagállamokat a „biztonságos, tiszta és ingyenes művi terhességmegszakítási szolgáltatásokhoz”.

 

Mindez nagyon általános megfogalmazást jelent, ráadásul nincs semmilyen időkorlát meghatározva, vagyis elvileg a terhesség bármelyik szakaszában jogot adna az abortuszra. Példaként említhetnénk, hogy New Yorkban például akár a 9. hónapban is megszakítható a terhesség.

 

Az pedig már egy politikai kérdés, hogy az Európai Parlament újabb területen igyekszik támadni és felülírni a tagállamok hatáskörét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.