Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Brit tudósok megállapították, hogy háromféle úgynevezett hosszú covid (poszt-covid,COVID-19 betegség után hosszan jelentkező tünetegyüttes) létezik.

 

A medRxiv által közölt tanulmányukban a londoni King’s College úgy definiálta a betegséget, mint legkevesebb 84 napon át jelentkező tünetegyüttest, a koronavírussal való megfertőződéstől számítva. A kutatásba 1500 érintett személyt vontak be vizsgálat céljából.

 

Az alanyokat tüneteik alapján három csoportba osztották. Az elsőbe a neurológiai tünetekkel küzdők kerültek, akiknél fáradékonyságot, nehézkes gondolkodást, fejfájást jegyeztek fel. Jellemzően ilyen poszt-covid tünetek az Alfa- és Béta-variánsok fertőzései után jelentkeznek.

 

 hirdetes_810x300  

A második csoportba a légzőszervi következményekkel küzdők kerültek. Náluk légzési nehézségeket, mellkasi fájdalmakat és légszomjszerű tüneteket okozott a COVID-19 jóval a fertőzés legyőzése után is. Elsősorban azok tartoznak ide, akik a világjárvány legelső, 2020 tavaszi hullámában kapták el a kórt.

 

A harmadik csoportba tartozóknál vegyes poszt-covid tüneteket jegyeztek fel. Itt aztán a heves szívverőstől és bőrelváltozásokon át az izomfájdalomig sokféle problémát feljegyeztek a kutatók.

 

A kutatás célja az volt, hogy a poszt-covid szindróma jobb megismerésén keresztül közelebb kerüljenek a gyógyításához vagy kezeléséhez.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!