Nyitókép: Körkép.sk

 

Folytatjuk sorozatunkat a Körképen, melyben bemutatjuk a kínálatot és vázoljuk a lehetséges forgatókönyveket Felvidék főbb magyarlakta településein.

 

Komárom és Dunaszerdahely után ezúttal Gútán és Ipolyságon nézünk körbe.

 

 hirdetes_810x300  

Mindkét városban a széthullóban levő Szövetség-Aliancia jelöltje csap össze a független magyar jelöltekkel, Ipolyságon rajtuk kívül a jelenlegi szlovák városvezető is indul. De nézzük a részleteket.

 

Megyefőnök-, polgármester-, esetleg képviselőjelölt vagy és szeretnéd magadat megmutatni a választók előtt? Kérd a Körkép.sk ajánlatát és láthatóvá teszünk. Hirdess a legolvasottabb jobboldali, konzervatív, polgári, felvidéki magyar portálon.

 

Gúta

 

Horváth Árpád, az MKP veterán politikusa hosszú ciklus óta vezeti a várost. Ezúttal a vegyespárti Most-Híd és a liberális Összefogás-platform által támadott, és épp széthulló Szövetség-Aliancia színeiben indul. Horváth előnye ay ismertsége mellett a tapasztalat és a stabil választótábor lehet. Hátránya ugyanakkor, hogy az elmúlt évtizedek óta igencsak megfáradt és már nem húz annyira, mint azt a vele elégedetlenkedők szeretnék. Horváth funkcióhalmozónak is minősül, hiszen a város vezetése mellett Nyitra megyei képviselő is.

 

Fő kihívói közül talán a független színekben induló Halász Béla az esélyesebb, aki eddigi kampányát elnézve talán a legkomolyabban gondolja a választást. Halász pártoktól és azok érdekeitől mentesen önerőből, saját programmal, elképzeléssel indul. Nevet eddig helyi képviselőként, filantróp vállalkozóként és aktivistaként szerzett a városban.

 

A mások kihívó a Progresszív Szlovákia magyar tagozatának egykori tagjaként ismert Kárpáty Ernő, aki szintén helyi képviselő. A gútai liberálisok négy éve is próbálkoztak a város bevételével, de nem jártak sikerrel. Az már most leszögezhető, hogy Gútán a két kihívó ugyanarra a választói rétegre hajt. Amennyiben nem sikerül elérniük, hogy egyikük a másik javára visszalépjen, Horváth Árpád ezúttal is könnyedén nyeri a választást. Mindezt annak ellenére, hogy négy éve is többen szavaztak a változásra mint a status quóra, csak ugye az elégedetlenek szavazatai megosztódtak. Horváth lába alatt akkor válhat forróvá a talaj, ha a gyengébb kihívó visszalép az erősebb javára, és együtt próbálnak meg új lendületet adni a városnak.

 

Polgármester-választás a Felvidéken: Dunaszerdahelyen és Komáromban független magyar jelölt csap össze a széthulló Szövetség-Aliancia jelöltjével

 

Ipolyság

 

Ipolyság a felvidéki magyar alvó városok egyike, ahol a kilátástalanság és a gyorsuló asszimiláció napi szinten visszaköszön.

 

Elmondható, hogy a határ menti kisváros képviselő-testületében is fontos lenne a vérfrissítés. A helyi klikkel évtizedek óta a városból élő vállalkozó-politikusok teljesen túszul ejtették ezt az egykor jobb sorsra érdemes kisvárost.

 

A 12 képviselői helyre 25 jelölt pályázik.

 

 

A polgármester-választás érdekessége, hogy a kizárólag nevében magyar Magyar Fórum a város jelenlegi, szlovák polgármesterét támogatja a Szövetség-Aliancia jelöltjével szemben. Štefan Gregor (SaS, Magyar Fórum, KDH, OKS, Tík Kraj Nitra) négy éve nagy reményekkel és még nagyobb ígéretekkel indult, melyek közül nem túl sokat sikerült megvalósítania.

 

Főbb kihívói a legutóbb megalapozatlanul öntelten kampányoló, így csúfos vereséget szenvedő Zachar Pál (Szövetség-Aliancia), valamint a függetlenként induló Szőllősy Peter lesznek. A negyedik, szlovák jelölt várhatóan nem zavar majd különösebb vizet. Magyar oldalon ugyanaz a helyzet Ipolyságon is, mint Gútán. Amennyiben nem sikerül megegyezésre jutniuk az erősebb, esélyesebb jelölt javára, Ipolyság továbbra is szlovák kézen marad. Gregor ugyanakkor legyőzhető polgármester, aki láthatóan nem nagyon bízik saját esélyeiben, hiszen biztos ami biztos, képviselőjelöltként is indul. Az sem szól a jelenlegi polgármester javára, hogy könnyen ráfoghatják a funkcióhalmozást, hiszen az SaS jelöltjeként Nyitra megye élére is indul.

 

Szlovákiában az önkormányzati és megyei választásokat október 29-én tartják. Sorozatunkat folytatjuk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.