Nyitókép: EPA via BBC (illusztráció!)

 

Moszkva bejelentése a tartalékosok részleges mozgósításáról azt jelzi, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója nem Vlagyimir Putyin elnök tervei szerint halad – nyilatkozta szerdán Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

 

Podoljak elmondta, hogy a részleges mozgósítás bejelentése egy előre látható lépés volt a Kreml részéről, amely rendkívül népszerűtlennek fog bizonyulni Oroszországban. Ez inkább a saját kudarcuk igazolására tett kísérletnek tűnik – jelentette a Reuters hírügynökség az elnöki tanácsadót idézve. Podoljak hozzátette:

 

„A háború egyértelműen nem az orosz forgatókönyv szerint zajlik.”

 

 hirdetes_810x300  

Eközben Ben Wallace brit védelmi miniszter szintén olyan nyilatkozatot tett, hogy a mozgósítással Putyin gyakorlatilag beismerte a február végén indított invázió kudarcát.

 

„Putyin elnök megszegte saját ígéreteit, miszerint nem mozgósítja a lakosság egy részét, ám Ukrajna megszállt területeinek illegális annektálása annak beismerése, hogy inváziója kudarcot vallott.”

 

– írta Wallace egy Twitter-bejegyzésben, miközben aláhúzta:

 

„Semmiféle fenyegetés vagy propaganda nem tudja elrejteni azt a tényt, hogy Ukrajna megnyeri ezt a háborút, a nemzetközi közösség egységes, Oroszország pedig globális szinten kitaszítottá vált.”

 

Vlagyimir Putyin 300 ezer tartalékos részleges mozgósítását rendelte el ma – a második világháború óta ez az első ilyen mértékű, ami sajnos azzal fenyeget, hogy az immár hetedik hónapja tartó ukrajnai háború jelentősen kiszélesedhet. Putyin az orosz nemzethez intézett televíziós beszédében szerdán kiemelte: Ha Oroszország területi integritása veszélybe kerül, minden rendelkezésre álló eszközt fel fognak használni az orosz nép védelmében – és „ez nem blöff.”

 

Szergej Sojgu védelmi miniszter szerdán közölte, hogy a konfliktus kezdete óta 5397 orosz katona vesztette életét. Eközben az ukrán katonai hatóságok 55 110 körülire teszik az oroszok halálos áldozatainak számát.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.