Nyitókép: Depositphotos

 

Egyes dolgozó gyerekek nem szeretnék, ha szüleik jövő évtől megkapnák az ún. szülői bónuszt. A Szociális Biztosító fiókjaiba naponta rengeteg telefonhívás érkezik azzal kapcsolatban, miként lehet elintézni azt, hogy a szülő ne részesüljön a juttatásban. Az emberek attól tartanak, hogy emiatt a későbbiekben alacsonyabb nyugdíjat fognak kapni vagy családjuk megtudja, mennyit keresnek.

 

Azok a nyugdíjasok, akiknek gyermekeik alkalmazva vannak, jövőre automatikusan megkapják a szülői bónuszt. Ha gyermekeik nem akarnak a járulékuk 1,5 százalékával hozzájárulni a szülői bónuszhoz, akkor azt a Szociális Biztosítónál kell kérniük, mely naponta elégedetlen emberek tömkelegének kérdéseire válaszol.

 

Az egyik félelem, ami miatt a gyerekek nem akarnak hozzájárulni a szülői bónuszhoz, hogy magasabb járulékot kell majd fizetniük, illetve a szülői bónuszhoz való hozzájárulás befolyással lesz a jövőbeni nyugdíjuk összegére. Martin Kontúr, az Szociális Biztosító szóvivője szerint ez nem igaz.

 hirdetes_810x300  

 

„Van egy nagy csoport, amelyik egyáltalán nem értette meg, hogy a kiadásai nem fognak növekedni. Ők lényegében minden ellen lázadnak, amit az állam kitalál”

 

– mondja Silvia Langermann pszichológus.

 

A Szociális Biztosító közzétette a szülői nyugdíjjal kapcsolatos nyomtatványt

 

Milan Krajniak munkaügyi miniszter szintén kihangsúlyozta, hogy a szülői bónusz nem befolyásolja sem a jelenlegi, sem a jövőbeni jövedelmet.

 

A pszichológus szerint az emberek azért is utasítják el a szülői bónuszt, mert sokan már most is hozzájárulnak egy bizonyos összeggel a szüleik jövedelméhez. Emellett a magánéletüket is védeni akarják.

 

 „A gyerekek nem mindig akarják, hogy a szüleik megtudják, mennyit keresnek. Olyan ez, mint a titoktartás”

 

– tette hozzá.

 

Például a pótszülők, akikre a bíróság korábban a gyermek felügyeleti jogát bízta, szintén megkaphatják a szülői bónuszt. Az erről szóló nyilatkozatot a bírósági határozattal együtt február végéig kell eljuttatni a Szociális Biztosítóhoz. Ellenkező esetben a vér szerinti szülők kapják a bónuszt.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!