Nyitókép: Kertész László, Szakál Szebáld via honvedelem.hu

 

„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben.

 

A miniszter kiemelte: A Magyar Honvédség egy olyan vadonatúj, a legmodernebb technológiát képviselő légvédelmi rakétarendszer birtokába került, amely egy nagy kirakós új eleme, az átalakuláson keresztülmenő és teljes átfegyverzésre kerülő haderő képességeinek egyik új, meghatározó jelentőségű ékköve lesz. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, hogy az orosz-ukrán háború, és a közelmúltban kiújult izraeli-palesztin konfliktus is jól példázza a földi telepítésű légvédelmi rendszerek alkalmazásának kulcsfontosságát.

 

„Már csak ezért is kiemelten fontos, hogy Magyarország, azután, hogy sok éven át csak leépült a hadereje, most vissza tudja építeni a nagymagasságú és közepes hatótávolságú önálló nemzeti oltalmazási képességet, amelynek eszközei itt sorakoznak mögöttem.”

 

 hirdetes_810x300  

A Magyar Honvédség 2020. november 30-án írta alá a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégek által, eredetileg a Norvég Királyi Légierőnek fejlesztett légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatása szerint a NASAMS légvédelmi rakétarendszer a világ élvonalát képviseli: eddig tizennégy állam hadereje rendszeresítette. A légvédelmi rendszerhez két tűzalegység (üteg) érkezett idén, a következő évben 4 +1 tűzalegységet várnak. A NASAMS rendszer a győri légvédelmi rakétaezred több évtizedes szovjet rendszerét cseréli le.

 

„Egészen biztos vagyok benne, hogy ez a kiváló és szakképzett ezred, ahogy eddig is, immáron a 21. század színvonalát jelentő képességgel a kezében, továbbra is eredményesen fog szolgálatot teljesíteni.”

 

– fogalmazott a honvédelmi miniszter.

 

honvedelem.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!