Nyitókép: dpa via focus.de

 

Andrej Babiš volt cseh kormányfő, a jelenleg legnépszerűbb csehországi politikai tömörülés, az ANO (Elégedetlen Polgárok Akciója) elnöke egyetért azzal, hogy az Európai Unió támogatja Ukrajnát, de tudni szeretné, hová kerülnek az Ukrajnának küldött pénzek.

 

„Egyetértek Orbán Viktorral, hogy tudnunk kellene, hová kerülnek az Ukrajnába küldött pénzek” – jelentette ki Andrej Babiš abban az interjúban, amely szombaton jelent meg a Právo című független baloldali napilapban. A riporter kérdésére, egyetért-e azzal, hogy a magyar kormányfő az európai uniós csúcson blokkolta az Ukrajnának szánt pénzeket, a cseh politikus azt mondta:

 

„Ellenőriztem ezt, ő (Orbán Viktor) csak azt akarta tudni, hová kerülnek azok a pénzek. Ez legitim. Orbán semmit sem blokkolt, csak tárgyalt. Ez a politika. Szerencsére ezt keresztülvitte, és jó, hogy tudni fogjuk, hová kerülnek ezek a pénzek.”

 

Andrej Babiš szerint az ANO egyetért Ukrajna támogatásával, de a mozgalmat is érdekli, hová kerülnek „ezek a hatalmas pénzek”. Az interjúban Babiš kifejezte reményét, hogy az őszi amerikai elnökválasztásból Donald Trump kerül ki győztesen, aki véget vethet az ukrajnai háborúnak.

 

„Bízom abban, hogy (Donald) Trump elnök lesz, és a háború Ukrajnában véget ér” – fejtette ki a volt kormányfő. Arra a felvetésre, nem tart-e attól, hogy Donald Trump végül nem akarja megoldani az ukrajnai háború kérdését és feláldozza Európát, Andrej Babiš leszögezte, „Nem. Ő (Donald Trump) a szövetségesünk. Bízom abban, hogy képes lesz a háború befejezésére. Ezt ígéri.”

 

A volt cseh kormányfő a beszélgetésben általánosságban bírálta az európai politikusokat, hogy közülük senki sem beszél a békéről. „Úgy tűnik, mintha mindenki háborút akarna” – jegyezte meg a Právoban szombaton megjelent interjúban.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.