Nyitókép: Facebook, Magyar Szövetség

 

A kedves választó jön-megy, választ belátása szerint. Ami az alábbiakban következik, az egy olyan speciális látásmód, ami a színfalak mögé enged betekinteni. A választópolgár ugyanis két indíttatásból indul el választani. Vagy a választottnak a tekintélye és az abból adódó személyes meggyőződés készteti őt erre, vagy hatékony marketing (láttunk mi már ilyet is). A Magyar Szövetség egy olyan párttömörülés, amelyről tudható, hogy x megyei képviselője, y polgármestere, z önkormányzati képviselője van.  Látható szervezettség van mögötte. Ezek az emberek a pártjuknak és a magyar embereknek köszönhetően kerültek a székükbe és igen, jól meg vannak fizetve.

 

Ha már a Fidesz a Magyar Szövetség stratégiai partnere, jó lenne, ha a pártfegyelem tekintetében is inspirálódni tudna a Fidesztől. Ha ugyanis ez meglenne, a sok kis helyi magyar közösség vezetői, képviselői is hozzá tudnának járulni egy-egy választási sikerhez. Csakhogy nincs fegyelem, pontosabban csak nagyon kevés helyen van. Kinyújtott kéz, igény a jól fizető pozícióra, majd az édes semmittevés annál jellemzőbb. Az eredményt pedig alább láthatjuk.

 

Ha már Forró Krisztián végigkampányolta az országot, figyeljünk oda azokra is, akik a saját településükön sem tették ezt meg. Ergó, nem voltak a segítségére abban sem, hogy üzenete átjöjjön.

 hirdetes_810x300  

 

Míg Menyhárt József járási kampányfőnök a Dunaszerdahelyi járásban alig 63,59 százalékos eredményt hozott, addig saját falujában a független polgármester, Fazekas István 81,51 százalékra „teljesített”.

 

Cikkünk apropóját az adta, hogy Menyhárt József korábbi pártelnök, a legmagyarabb járás államfőválasztások előtti fizetett kampányfőnöke közvetve nagy elégedettségének adott hangot a Dunaszerdahelyi járásban elért eredményt illetően. Azaz, hogy Forró Krisztián államfőjelölt győzni tudott az első fordulóban. Mintha annak örülnénk, hogy a magyar labdarúgó válogatott győzni tudott Grönlad ellen. Menyhárt épp csak a viszonyítást felejtette el hozzátenni. Azaz, hogy abszolút számokban mérve milyen teljesítményt tett le ő maga kampányfőnökként valójában az asztalra. Azaz, mennyi volt az elvárás és mennyit tudott hozni Menyhárt Forrónak ahhoz, hogy az államfőválasztás első fordulójában elfogadható eredmény szülessen.

 

Enélkül ugyanis Menyhárt számai puszta önbecsapás. Cikkünkben a számok segítségével illusztráljuk, hogy miért.

 

Mi volt a feladat?

 

Az államfőválasztás előtt röviddel Forró minden járási struktúrának küldött egy településekre lebontott célszámot, amit kitűztek a sikeres szereplés eléréséhez.

 

Kérem, tegyünk meg mindent azért, hogy a meghatározott célokat a saját falunkban, városunkban, járásainkban elérjük, ezzel is erősítve a felvidéki magyarság összetartását, régiónk fejlődését. Szövetségben, együtt alakítsuk közös jövőnket!

 

– írta Forró levelében.

 

Az alábbi táblázatban szereplő 100 % tehát azt jelenti, hogy az illető település teljesíteni tudta a célszámokat. 100 fölött az előírt célt túlteljesítette, 100 alatt alulteljesítette. Minél alacsonyabb a szám, annál inkább elmaradt az adott város, település az elvárttól.

 

Megj: Az egyes településeket függetlenként vezető polgármesterek nem kérhetők számon az esetleges gyengébb eredményért. De ott is működik Magyar Szövetség helyi szervezet, akik munkára fogása, koordinálása, teljesítményre ösztönzése LETT VOLNA Menyhárt József feladata. Sok helyütt mégis a független polgármesterek vezette falvak voltak azok, akik a jó eredményt hozták.

 

A Magyar Szövetség megint elfelejtette kiértékelni az eredményt

 

A szlovákiai államfőválasztás már a második fordulónál tart, és a közvélemény jelenleg azzal van elfoglalva, hogy Pellegrinire vagy Korčokra érdemes-e szavazni. Jótékony módon elfeledtetve az első forduló eredményét, mely magyar szempontból ismét csalódást okozott.

 

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a Magyar Szövetség nem siet kiértékelni az eredményeket, hiszen ahhoz felelősséget is kellene vállalni a csúfos vereség miatt. Az pedig nem divat a magyar párt háza táján.

 

Így a kiértékelést megtettük mi, mégpedig ezúttal a legmagyarabb járásra, a Dunaszerdahelyire fókuszálva. Mert ha itt sem tudja hozni a párt még az önmaga számára előírt minimumot sem, akkor ne csodálkozzon, ha vállalhatatlan eredmény születik.

 

Sorozatos bukások ugyanazok miatt

 

A Körkép.sk már a megyei választások után megírta, hogy a Magyar Szövetség sorozatos választási kudarcainak elsődleges oka önmaga. Azaz, jóllakott, lusta, kizárólag saját érdekeit néző, nagyrészt alkalmatlan regionális és országos vezetőinek hozzáállása (tisztelet a kevés kivételnek.)

 

Ők ugyanis azok, akik a magyar közösségnek köszönhetően pozícióban ülve, havi szinten nem ritkán akár 4-6 ezer eurót zsebre téve (plusz a mellékes…), még a legelemibb politikai munkát sem végzik el saját pártjuk érdekében. Hiányzik a mozgósítás, a valódi kampány. Ezt elemeztük ki legutóbb a parlamenti választások után is.

 

A sikeres önkormányzati választás miatti jóllakottság is okozta, hogy a Szövetség nem jutott parlamentbe (Táblázattal)

 

Ezek a megélhetési politikusok ugyanis kizárólag akkor hajlandóak dolgozni és odatenni magukat, ha saját pénztárcájuk, pozíciójuk megőrzéséről van szó. Államfőválasztás, országos megmérettetés esetén magasról tesznek mindenre. Így volt ez az államfőválasztás első fordulójában is.

 

Hol maradt el a leginkább Forró Krisztián az előzetesen elvárt számoktól?

 

  1. Nagymegyer – polgármester: Soóky Marian (Magyar Szövetség). Teljesítmény: 42,92%
  2. Lég – polgármester: Szitási Ferenc (független) Teljesítmény: 47,89 %
  3. Albár – polgármester: Bereczk Oskár (Magyar Szövetség, Smer). Teljesítmény: 45,86 %
  4. Pódatejed – polgármester: Csóka Alexander (Független). Teljesítmény: 47,93 %
  5. Csallóközcsütörtök – polgármester: Őry Péter (Magyar Szövetség). Teljesítmény: 51,47 %
  6. Csilizradvány – polgármester: Janík Erszébet (Magyar Szövetség), Teljesítmény: 45,64 %
  7. Egyházkarcsa – polgármester: Mórocz Peter (Magyar Szövetség). Teljesítmény: 55,59 %

 

Hogy szerepelt Forró Krisztián a magukat komoly politikusnak gondoló megyei képviselőink településén?

 

Bacsó László – Nyárasd, Teljesítmény: 67 %

Polák László – Ekecs, Teljesítmény: 77 %

Hájos Zoltán – Dunaszardahely, Teljesítmény: 53 %

Orosz Csaba – Somorja, Teljesítmény: 63 %

Balódi Ladislav – Nemeshodos, Teljesítmény: 56 %

Fenes Iván – Bős, Teljesítmény: 64 %

Menyhárt József – Nyékvárkony, Teljesítmény: 81 % (a polgármester Fazekas István, független)

Nagy József – helyileg nem köthető konkrétan egyetlen városhoz, településhez

 

Az egész Dunaszerdahelyi járás kampányfőnöke egyébként a pártelnökként, politikusként megbukott, szlovákul nem tudó, a támogatási pénzek körül visszaélések gyanújába keveredett Menyhárt József volt, aki a feladatul kapott 20 320 szavazatszám alig 63 százalékát, 12 922 szavazatot tudott csak hozni. Azaz, az elvárt minimumtól is elmaradt 7 398 szavazattal.

 

 

Íme, a beszédes táblázat:

 

 

Aki szeretné maga is böngészni a táblázatot, az ITT (Allamfovalasztas_DSZ jaras) megteheti.

 

De hogy teljes képet adjunk, íme azon települések listája, ahol Forró Krisztián az eredetileg előirányzotthoz képest több szavazatot tudott szerezni:

 

  1. Sárosfa - polgármester: Földváry Terézia (Magyar Szövetség). Teljesítmény - 100 %
  2. Szap - polgármester: Miklós Ferenc (Magyar Szövetség). Teljesítmény - 127,88 %
  3. Nagybodak - polgármester:  Világi Tamás (Magyar Szövetség). Teljesítmény - 100 %
  4. Bacsfa - polgármester: Vonyik Ilona (Független) Teljesítmény - 100 %
  5. Csenke - polgármester: Karika József (Független) Teljesítmény - 107,14 %
  6. Jányok - polgármester: Berner Lajos (Magyar Szövetség). Teljesítmény - 110,81 %
  7. Kulcsod - polgármester: Bognár Csaba (Független) Teljesítmény - 110,96 %

 

Amíg tehát a Magyar Szövetség nem néz szembe a realitásokkal, és nem követeli meg saját, fizetett embereitől sem az elvárt teljesítményt, nincs min csodálkoznia sem. Bónuszként pedig marad számára az eljelentéktelenedés.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.