Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó:

”Fontos, hogy legyen olyan szenvedéllyel űzött tevékenység – hobbi az életünkben, melyet szívesen, csak önmagunkért végzünk, s vele értéket teremtünk. De nem csupán az a fontos, hogy legyen ilyen, hanem az is, hogy merjünk rá időt áldozni a saját időnkből. Az én hobbim a kerámia.”

Csank Tímea.

 

 hirdetes_810x300  

Tornalján, a Rákóczi Magyar Házban nyílt meg Csank Tímea kerámiakészítő első kiállítása.  Termékeit a Csemadok Tornaljai Területi Választmánya rendezésében mutatta be a közönségnek.

 

Bemutatójában kiemelte, hogy művei nem hagyományos kézművesség termékei. Nem a használhatóságra törekszik, inkább szépet, művészit igyekszik készíteni, adni. Munkáihoz elsősorban az agyagot használja.

 

 

Elmondta, tíz éve történt, hogy a férje észrevette a vonzalmát a képzőművészethez, vonzalmát az agyaghoz, kapott is tőle  születésnapjára egy kemencét. Ezután az estéit a pincében töltötte, ám termékei ekkor még kezdetlegesek voltak. Elvégzett egy esti tanfolyamot, ahol elsajátította a kerámia gyártásának minden csínját-bínját. Dolgozott.

 

Ám, ekkor már sikerélményre volt szüksége, ami be is következett. Rimaszombatban az egyik karácsonyi vásáron bemutatott egy asztalnyi terméket, minden képét elvitték. Ez nagy löketet adott neki.

 

 

Öt év után megmérettetett a Gömör-Kishonti regionális termékek versenyében, ahol szép eredményt ért el. Ezután már jöttek az alkotások, amelyek között megtalálhatók voltak a stílusos alakzatok, figurális ábrázolások, az épített kerámia, a fantázia virágok, karcolt képek, de sok egyéb is. A színei nem hivalkodóak.

 

Megtudtuk, hogy az itt kiállított alkotások tíz év termékei. Közülük legbüszkébb a hanvai László Ottó kovácsmester által készített, négy mázsás Szent Korona képeinek megalkotására. Büszke, mert elégedett volt a kovácsmesterség művésze, László Ottó is, de a megrendelő is, a Csemadok Naszvadi Alapszervezete.

 

 

Nagy büszkeséggel mutatta be 16 éves fiát, Mátét, aki szintén kedvet kapott az agyaghoz. Ő hobbiként koronggal dolgozik, kerámia edényeket készít. Munkái mára már szintén bemutatásra érdemesek. Örül, hogy a kisebbik fia ilyen érdeklődést mutat, hogy ő is vonzódik az agyaghoz.

 

Csank Tímea megköszönte a tornaljiaknak, hogy lehetőséget adtak a munkái bemutatására. A kiállítást egy hónapig látogathatják az érdeklődők.

 

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 103 olvasónak tetszik ez a cikk.