Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia

 

Néhány héttel ezelőtt nagy felháborodást keltett vallásos körökben a Fiducia Supplicans (Könyörgő bizalom) nevű dokumentum, amelynek legvitatottabb része az volt, hogy a Vatikán kvázi engedélyezte a homoszexuális párok megáldását. Ezen az a tény sem enyhített, hogy a Könyörgő bizalom csak a homoszexuális személyek és nem azok kapcsolatának megáldását engedélyezte. A problémát nyilván a Nyugaton fanatikus ideológiává erősödő szivárványos lobbi okozza, sokak szemében még egy ilyen enyhe engedmény is kinyitja Pandora szelencéjét. Nemrég új dokumentum látott napvilágot: a Dignitas Infinita (Végtelen méltóság) az emberi méltóságról szól, és ebben már a Szentszék nyíltabban foglal állást az abortusz, az eutanázia, a béranyaság és a genderelmélettel szemben.

 

A Fiducia Supplicans után szükség is volt némi pontosításra. Az egynemű párok megáldásának lehetősége számos katolikus papot megzavart vagy épp felháborított. Több afrikai ország papsága nyíltan megtagadta annak betartását – és ezzel politikai szempontból is lekerült a lepel a katolikus egyház progresszívebb és konzervatívabb irányzatai között húzódó, egyre növekvő szakadékról.

 

A Dignitas Infinita már nem csak „megjelent” a Vatikán közleményeiben, tanulva a korábbiakból, maga a Szentatya mutatta be és elemezte a dokumentumot.

 

 hirdetes_810x300  

A nyilatkozat első három része alapvelvekről szól, megerősíti „„az Isten képére és hasonlatosságára teremtett és Jézus Krisztusban megváltott emberi személy ontológiai méltóságát”. Ami talán feltűnőbb, hogy a Szentszék bírálja azokat, kik csak tekintik személynek, aki gondolkodásra, érvelésre képes, és erre hivatkozva azt állítják, hogy a meg nem született gyermeknek nincs méltósága (nincsenek jogai), ahogy az önellátásra képtelen idős embernek és az értelmi fogyatékkal élőknek sincs. 

 

Az egyház éppen ellenkezőleg, kitart a tény mellett, hogy a méltóság minden emberi személyt megillet, és kijelenti, hogy „az emberi méltóság fogalmával olykor visszaélnek azért, hogy igazolják új jogok önkényes megsokszorozását (…), mintha biztosítani kellene minden egyéni kedv vagy szubjektív vágy kifejezési és megvalósítási lehetőségét”.

 

A Vatikán megerősítette, hogy elítéli a művi terhességmegszakítást, azt hangoztatva, hogy „az összes életellenes bűncselekmény közül, amelyet az ember elkövethet, a művi vetélés olyan jellegzetességeket mutat, amelyek különösen súlyossá és elítélendővé teszik„.

 

Itt érdemes kiemelni, hogy a dokumentumot a Szentszék április 8-án mutatta be, csaknem egy hónappal azután, hogy Franciaország alkotmányos joggá tettE az abortuszhoz való hozzáférést, és néhány héttel azután, hogy a francia kormány elkezdett foglalkozni az eutanázia kérdésével is.

 

A béranyaság ellen is állást foglal, azzal érvelve, hogy annak folyamán a határtalan méltósággal rendelkező gyermek puszta tárggyá válik, miközben a béranyaság visszaél az anya szorult anyagi helyzetével. Leszögezi, „Egy gyermek mindig ajándék, és soha nem szerződés tárgya”. 

 

Az emberi méltóságot sértő cselekedetek listájára tette a Szentszék az eutanáziát és az asszisztált öngyilkosságot is. A Vatikán szerint „az élethez van jogunk, nem a halálhoz, amelyet elfogadni kell, nem kiszolgáltatni”.

 

A mostani dokumentum is kitér az LMBTQ-személyek méltóságára. Kijelenti, hogy kerülni kell a homoszexuális személyek elleni hátrányos megkülönböztetés, agresszió és erőszak minden formáját. Az önrendelkezésre törekvő genderelméletben az ember ősi kísértése tükröződik, aki Istennek hiszi magát. A Vatikán szeirnt

 

nagyon veszélyes jelenségnek tartja , mivel tagadja a nő és férfi közötti szexuális  különbözőséget, hogy mindenkit egyformává tegyen, ezért a dokumentum elítéli a nemváltó műtéteket is (kivéve egyes születési vagy fejlődési rendellenességeket).

 

A Dignitas Infinita a digitális erőszak jelenségére is kitér, felsorolja a közösségi médiában terjedő erőszak formáit, például a kiberbullizmust (online térben való bántalmazást), a pornográf tartalmak terjedését és a személyek szexuális vagy szerencsejáték útján történő kihasználását.

 

A dokumentum további, emberi méltóságot megsértő cselekedetet is felsorol, mint a szegénység, amit a kortárs világ „legnagyobb igazságtalanságának” nevez, a háború, ami az emberiség veresége. Kijelenti, hogy „nagyon nehéz támogatni a más évszázadokban megérlelődött észérveket egy „jogos háború” lehetőségéről”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!