Nyitókép: Facebook/Vít Rakušan

 

Az Európai Unió migrációs paktuma nem tökéletes, de jó alapot ad újabb intézkedések meghozatalára – jelentette ki Vít Rakušan cseh belügyminiszter csütörtökön Prágában a képviselőház tervezett rendkívüli ülése előtt, amelyet az ellenzéki Igen-Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom kezdeményezett.

 

Az Andrej Babiš volt kormányfő vezette mozgalom az uniós migrációs csomag cseh támogatását a Petr Fiala vezette kormány egyik legsúlyosabb hibájának tartja. Andrej Babiš ismételten úgy nyilatkozott, hogy a paktum a migrációs problémát nem oldja meg, és rejtetten tartalmazza a migránsok újraelosztását is. Az ANO szerint a migrációs paktum támogatásával Petr Fiala kormánya elárulta a cseh társadalom érdekeit, Vít Rakušan védelmezi a paktumot, s azt állítja, hogy az lehetővé teszi a külső schengeni határok hatékonyabb védelmét, és felgyorsítja a kitoloncolásokat.

 

„A migráció kezelésének jelenlegi állapota az unióban nem kielégítő, racionális megoldásokat, s nem pedig irracionális félelemkeltést követel meg.”

 

– mondta a cseh belügyi tárca irányítója újságíróknak. Úgy vélte: a migrációs probléma megoldatlansága gyakorlatilag veszélyeztetett helyzetbe hozza az egész EU-t. Vít Rakušan szerint a migrációs paktumban nincs meghatározva az az összeg, amelyet annak a tagországnak kellene fizetnie, amely nem fogad be migránsokat. Azt állítja, hogy a paktumba bekerült az a cseh javaslat, miszerint azok az államok, amelyek nagyszámú ukrajnai menekültet fogadtak be, szintén a migráció által veszélyeztetett országok közé fognak tartozni.

 

Csehország eddig majdnem 600 ezer ukrán menekültet fogadott be, s közülük mintegy 350 ezren továbbra is az országban tartózkodnak. A cseh kormány ezért azt hangoztatja, hogy a cseheknek nem kell sem migránsokat befogadniuk, sem fizetniük ezért más államoknak.

 

Összeveszett a migránspaktumon a jelenlegi és a korábbi cseh államfő – Orbán Viktort és a hazaárulást ragozzák

 

„Senki sem állítja, hogy a migrációs paktum megállítja a menekülteket. Ez egy alap, amely arra szolgál, hogy a jövőben jobban tudjuk kezelni a helyzetet.”

 

– mutatott rá a miniszter. „A tőlünk eltérő mentalitású emberek tömeges illegális migrációja rákbetegség, amely elsorvasztja az egész európai társadalmat” – jelentette ki Andrej Babiš felszólalásában.

 

„Ez nem egy gyógyszer, amely meggyógyítaná az EU-t, hanem Európa és kultúrája asszisztált öngyilkosságához szolgáló méreg.” – szögezte le a volt kormányfő.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!