Az irgalmasság szentévének üzenete az emberek közötti szeretet, megbocsátás, az ellentéteken való felülemelkedés volt és az olyan emberek segítése, akik iránt először úgy gondoljuk, hogy nem is vagyunk kötelesek.

 

– mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a szentévet lezáró vatikáni mise után az MTI-nek vasárnap. Kijelentette, minden szentév saját kora valóságára kívánja felhívni a figyelmet, arra a közegre, amelyben az egyén és az emberiség él.

 

A bíboros hozzátette, a Ferenc pápa által vezetett rendkívüli szentévnek az emberek közötti irgalmas szeretet volt az üzenete, az egymás iránti megbocsátás, a régi ellentéteken való  felülemelkedés, olyan emberek segítése, akik iránt úgy gondoljuk, hogy nem is vagyunk kötelesek, mivel „az irgalmasság a kötelezettségen túlmenő segítő szeretet”.

„A szentév üzenete az, hogy vegyük észre, létünket és  képességeinket ajándékba kapjuk, ezért a történelemben és a világban nem szorongva kell élnünk, hanem bizalommal, azzal a reménnyel hogy Isten jóságos és alkotó szeretete kiterjed a történelemre és a mi sorsunkra is”.

 

Kiemelte, a Bibliából ismert ősi jócselekedetek elmélyítése, aktualizálása  volt  a szentév üzenete: annak megtalálása, hogy az örök útmutatások saját korunkban, saját életünkben milyen konkrét cselekedeteket kívánnak.

 hirdetes_810x300  

 

„Mindenkinek vannak az életében emberek, akiktől sérelmet szenvedett, aki udvariatlan volt vele szemben, vagy háttérbe szorította, és úgy érzi, hogy vele igazán nem lehet kedves. Ez az év és a következők is alkalmat adnak, hogy ezt átgondoljuk és próbáljunk új életet kezdeni, új lapot nyitni az emberek közötti kapcsolatokban”

Megjegyezte, a népek között gyakran súlyosabb, mélyebb ellentétek léteznek, ezeknek a feldolgozása azonban nem egy ember elhatározásán múlik. „Ezeken dolgozni kell, elsősorban neveléssel, de azt hiszem, hogy ezek megoldása nemzedékek munkáját kívánja” – nyilatkozta Erdő Péter.

 

MTI – Erdő Péter: a szentév üzenete embertársaink kötelezettségen felüli segítése

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!